Ryskt bud i robotsköldkonflikten

Ingen robotsköld för USA och ingen ny kärnvapenarsenal för Ryssland. Nya given.


Om USA skrotar sina planer på robotsköld är Ryssland berett att överge planerna på total förnyelse av sin kärnvapenrobotarsenal. Det säger chefen för Ryssland strategiska robotstyrkor, general Nikolaj Solovtsov.

Generalen har det senaste året fungerat som språkrör för de bittra ryska reaktionerna på det omstridda amerikanska försvarssystemet som omfattar robotramper i Polen och en radaranläggning i Tjeckien. I september förklarade Solovtsov att den planerade amerikanska skölden kan bli ett "utvalt mål" för ryska kärnvapenrobotar. Det är också han som flera gånger, senast i onsdags, betonat att Ryssland är berett till kapprustning på kärnvapensidan och förnya hela sin urmodiga kärnvapenarsenal från sovjettiden.

Hans uttalande på fredagen är en i raden av ryska kommentarer som sätts i samband med att USA snart får en ny president.

– Om amerikanerna ger upp planerna på radaranläggningarna och andra delar av ett strategiskt robotsköldsystem så kommer vi otvivelaktigt att agera på motsvarande sätt. En lång rad program, dyra program, kommer helt enkelt inte att behövas för oss, sade Solovtsov enligt nyhetsbyrån Interfax.

USA nuvarande ledning har försäkrat på att robotsköldsystemet inte riktar sig mot Ryssland utan mot "skurkstater".

Rysslands president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin har i sina tidigare uttalanden mest hotat med motåtgärder. Medvedev meddelande för en tid sedan att Ryssland kommer att placera Iskanderrobotar i Kaliningradenklaven som gränsar mot Östersjön och Natoländerna Polen och Litauen.

Än så länge har Rysslands kontaktsökande via hot och löften inte fått den tillträdande Obama-administrationen att reagera. Tvärtom har Barack Obama hållit låg profil om huruvida han tänker sig att fortsätta robotsköldprojektet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!