Holländske Jitske Akse misstänks för mord på IS-krigare.
1 av 3
Holländske Jitske Akse misstänks för mord på IS-krigare. - Foto: .
Han säger sig ha dödat minst två stycken.
2 av 3
Han säger sig ha dödat minst två stycken. - Foto: Ap/TT Bild
Många som följt hans rättsprocess hyllar honom nu.
3 av 3
Många som följt hans rättsprocess hyllar honom nu. - Foto: Ap / TT

Misstänks för mord på IS-terrorister – hyllas på nätet

Samtidigt som han åtalas för mord blir han hyllad som en hjälte.


Holländske Jitske Akse, 47, misstänks för att ha mördat flera IS-krigare. Han reste till Syrien för att strida tillsammans med den kurdiska väpnade gruppen Folkets försvarsenheter (YPG) mot IS.

Han berättar han med hjälp av ett ryskt gevär sköt IS-krigare från ett vattentorn. Hur många han dödat vill han inte berätta, men han säger att det är fler än två, enligt Aftonbladet.

– När man ser vad de gjort… genom att döda en IS-krigare så räddar jag förmodligen dussintals liv, säger han till Nederländsk media.

Det var efter att Akse tjänstgjort inom militären som han kände att han inte kunde anpassa sig till ett liv i det civila, och i stället valde han att söka sig till Syrien.

Det var i onsdags som han greps av polisen i Nederländerna för mord på IS-krigare. Hans dom kom på fredagen då en häktningsdomare tog beslut om att han ska försättas på fri fot, men att hans pass ska beslagtas och att han en gång i veckan ska anmäla sig hos polisen.

”Det finns en viktig skillnad mellan nederländska medborgare som reser till Syrien för att på egen hand slåss mot IS och holländska soldater som utbildar irakiska och kurdiska styrkor, inklusive Peshmerga”, säger den nederländska åklagarmyndigheten i ett skriftligt uttalande.

Som nederländsk medborgare får Jitse Akse inte använda våld i annat fall än nödvärn, och absolut inte döda någon, säger åklagaren. Därför kan han åtalas för mord, skriver Aftonbladet.

Just nu väntar åklagaren på polisens förundersökning för att sedan ta beslut om Akse ska åtalas eller inte.

Många i Nederländerna som följt rättsprocessen tycker att Akse ska hyllas. Exempel på hyllningar som förekommer är: ”Ge honom medalj”, ”Hjältar bestraffas, barbarer belönas” och ”Han borde få en staty rest för sin insats”.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!