6 kusliga platser Google earth inte vill att du ska se

- 30/01/2016, 11:55 -
1 av 7

Google earth

2 av 7

3 av 7

Google earth

4 av 7

Google earth

5 av 7

Google earth

Mururoa och Fangataufa
6 av 7

Mururoa och Fangataufa

Google earth

7 av 7

Google earth

Kanske har du någon gång roat dig med att zooma in på din egen adress? Då vet du att man kan se saker och ting riktigt detaljerat. Men det finns vissa platser på jorden som Googles satellitbilder inte visar...

Antrax Island

Det här är den skotska ön Gruinard Island, eller Anthrax Island som den kallas (anthrax är engelska för mjältbrand, inte så trevligt med andra ord). Ön har varit obebodd i årtionden, sedan brittiska forskare detonerade flera mjältbrandsbomber på där under andra världskriget. Zoomar man in på ön i Google Earth kommer bara bara så här långt; fler detaljer än så går inte att se.


Roswell

Den här platsen i amerikanska New Mexico är känd världen över för sin mystiska historia. 1947 sägs ett UFO ha landat här – som sedan bortförklarades av amerikanska regeringen som en ”väderballong”. Det är det emellertid inte alla som tror på, många är övertygade om att militären mörkat besök från yttre rymden. Det faktum att detta är svårt att zooma in på vissa ställen i Google Earth hjälper ju inte direkt...


Getsemane

Den här trädgården vid foten av Olivberget i Jersualem i Israel är enligt sägnen den plats där Jesus och hans lärjungar bad innan han korsfästes. En ganska helig plats för vissa, med andra ord. Men varför ser man inte mer än så här på Google Earth?


Narssarssuk

1968 kraschade ett B-52-plan med en riktigt farlig last här, på Grönland i den arktiska cirkeln. Ombord fanns nämligen fyra vätebomber (alltså en typ av kärnvapen). Besättningen tvingades överge vraket och alla utom en lyckades ta sig till säkerhet. Platsen är nu kontaminerad med plutonium, och när man vill se hur det ser ut på Google Earth blir det inte mer detaljerat än så här.


Mururoa och Fangataufa

De vackra atollerna (en typ av korallrev) ligger i Franska Polynesien i Stilla havet. De ser riktigt drömska ut – perfekta för en härlig semester – men så är det inte riktigt. Tack vare Frankrike är det en av de mest dödliga platserna på jorden. Under trettio år, mellan 1966 och 1996 utförde man nämligen hela 193 (!!!) kärnvapenexperiment här, varav 137 sänktes ner i lagunerna. Frankrike har ännu inte städat upp efter sina tester. Det här är allt man ser när man tittar på atollerna på Google Earth:


Flygbasen i Volkel

Den nederländska flygbasen Volker har helt enkelt suddats ut från Googles satellitbilder. Enligt rapporter ska WikiLeaks ha avslöjat att det fanns kärnvapen på platsen. Det är sedan tidigare känt att det finns 22 USA-ägda atombomber på flygbasen som placerades där av strategiska skäl under kalla kriget. På senare år har dessa dock kallats för ”fullkomligt meningslösa” av landets premiärminister. Lustigt nog ser blurrningen lite ut som kamouflagemönster.


Listan är inspirerade av den här från The Mirror.