Tisdag 28 Sep
Stockholm

Minst 40 svenska barn ska finnas hos IS

Man uppskattar att minst 40 svenska barn just nu lever i IS-kontrollerat område. Personerna på bilderna har inget med artikeln att göra.
1 av 3
Man uppskattar att minst 40 svenska barn just nu lever i IS-kontrollerat område. Personerna på bilderna har inget med artikeln att göra. Foto: TT Nyhetsbyrån
Barnen ska vara mellan noll och tio år gamla, och det är deras föräldrar, inte sällan deras mammor, som har tagit med sig de när föräldrarna anslutit sig till terrororganisationen.
2 av 3
Barnen ska vara mellan noll och tio år gamla, och det är deras föräldrar, inte sällan deras mammor, som har tagit med sig de när föräldrarna anslutit sig till terrororganisationen. Foto: TT Nyhetsbyrån
Barnen har ofta sett, eller själva utsatts, för övergrepp.
3 av 3
Barnen har ofta sett, eller själva utsatts, för övergrepp. Foto: TT Nyhetsbyrån

Flera svenskar som rest för att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten har tagit med sig sina barn dit.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism som uppskattar att minst 40 svenska barn just nu lever i IS-kontrollerat område i Syrien eller Irak.

– Då är det lågt räknat. Jag skulle kunna tänka mig att det är mycket, mycket fler, säger Yassin Ekdahl, kommittésekreterare på nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, till Sveriges Radio.

Barnen ska vara mellan noll och tio år gamla, och det är deras föräldrar, inte sällan deras mammor, som har tagit med sig de när föräldrarna anslutit sig till terrororganisationen Islamiska staten.

Barnen har ofta sett, eller själva utsatts, för övergrepp.

– De ser dödandet som en del i vardagen, de upplever bombnedfall och lär sig rättfärdigandet av dödandet av människor som har en annan tro. Det finns också fall där mammorna har varit utsatta för våldtäkter där barn är med och ser och hör, säger Yassin Ekdahl till Sveriges Radio.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela