Han blev Oslobrandens store hjälte

- 21/12/2008, 02:58 -

Kastade ut tre barn och en bebis från ett fönster.

En ny brand skakade i går natt Oslo. En 55-årig kvinna omkom och det skulle ha blivit ännu fler om inte Danar Ali Mohammed varit på plats. 19-åringen räddade tre barn och en bebis genom att kasta barnen ut ur ett fönster på andra våningen till en brandman som stod utanför. Ett våghalsigt tilltag som lyckades. Nu hyllas han i Oslo för sitt hjältemod. Till norska Aftenpostens reporter Synne Söhoel berättar Danar Ali Mohammed om hur han stoppades i sin bil av en hysterisk kvinna.

– Hon sa att hon behövde hjälp och var tydligen den som såg branden först.

Mohammed hoppade ur bilen, sprang upp på andra våningen i byggnaden på Norbygata och hittade där tre barn och en bebis.

–Då såg jag att det brann på första och andra våningen. Jag såg att barn utan mödrar skrek och grät på andra våningen. Det enda jag tänkte på var att springa upp och hjälpa barnen.

Mohammed såg endast en utväg - att kasta ut barnen ur fönstret till en brandman som stod och väntade utanför.

–Jag klarade av att kasta ned tre av barnen. Och så var det den lilla bebisen, jag visste inte vad jag skulle göra med den. Brandmannen övertalade mig att kasta ner bebisen. Det lyckades.

Brandrök fyllde snabbt byggnaden. Mohammed hittade även en kvinna som låg medvetslös. En annan kvinna försökte få liv i henne berättar han till Dagbladet. Mohammed ville bära ut henne, men hon var för tung. Han hoppade ner från andra våningen och skadade knät. Men det var de som inte hade lika mycket tur. En kvinna hoppade ner från femte våningen. Det var då Mohammed insåg vad som nyss hänt. Det blev för mycket. Han vågade inte gå fram till kvinnan. Det otäcka ljudet när hon träffade marken blev för mycket även för en hjälte som Mohammed.

– För att vara ärlig så vågade jag inte att gå fram till henne. Jag hörde smällen. Jag tror hon slog i huvudet i marken.

Det var ännu en hemsk kväll i Oslo. Andra branden på en vecka. Huvudstaden är i chock. Mohammed vill bara hem, men hittar inte sin bil.

– Jag vet inte vad som blev av den. Jag parkerade aldrig, utan lämnade den mitt i vägen. Nu måste jag hitta bilen.

Skrivet av: