Kina försöker lugna studenter

Kinas premiärminister försökte lugna studenter med att de kommer att få jobb trots finanskrisen.


Kinas premiärminister Wen Jiabao försökte vid ett besök på ett universitet i Peking lugna studenterna med att de kommer att få jobb efter examen trots den globala finanskrisen.

Han lovade också fler åtgärder för att hjälpa upp ekonomin.

Ökad arbetslöshet har underblåst Pekings rädsla för social oro. Enligt prognoserna väntas Kinas tillväxt nästa år falla under åtta procent, vilket anses vara det minimum som krävs för att skapa jobb och bibehålla social stabilitet efter år av tvåsiffrig expansion.

Studenterna, som ledde protesterna 1989 och som regeringen brutalt slog ned, utgör en påminnelse.

Studentoroligheter betraktas med stor oro i Kina på grund av en gammal tradition av studentaktivism, med demokratiprotesterna på Himmelska fridens torg i Peking 1989 som ett exempel.

Löften och stimulanspaket

– Studenter, får jag be er ta det lugnt, vi sätter problemen med arbete för dem som tagit akademisk examen först, sade Wen vid ett oanmält besök vid ett universitet i Peking.

– Era svårigheter är mina svårigheter och om ni är oroliga så är jag ännu oroligare, tillade han.

Peking började i förra månaden att pytsa ut ett stimulanspaket, på motsvarande 4 600 miljarder kronor, som är inriktat på infrastrukturprojekt. Avsikten är att öka den inhemska efterfrågan och minska beroendet av den vikande exporten. Myndigheterna har även sänkt styrräntan och uppmanat banker att ge lån till småföretag.

Premiärministern vädjade om tålamod.

– Det tar tid innan åtgärderna har effekt. Men vi är mest oroade i två hänseenden; det första är gästarbetarna som återvänder till sina byar och det andra är jobb till akademikerna, sade Wen.

Hög arbetslöshet

Många gästarbetare, tidigare ryggraden i den billiga arbetskraften som bidragit till Kinas exportdrivna boom, har tvingats återvända hem efter att ha förlorat jobben när fabrikerna inte längre får beställningar från de traditionella marknaderna i Europa och USA.

En del av arbetarna har fått ge sig ut på vägarna sedan fabriker stängt utan att ha betalat ut löner, ett annat område regeringen försöker hantera av rädsla för att problemen annars ska leda till omfattande oroligheter.

Arbetslösheten i städerna har stigit till 9,4 procent, dubbelt så mycket som myndigheterna anger, enligt en rapport från Chinese Academy of Social Science. Omkring en fjärdedel av Kinas 6,1 miljoner utexaminerade studenter kan få svårt att hitta jobb nästa år, enligt rapporten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!