Turkiet hotar Irak

- 07/10/2008, 16:52 -

Turkiet hotar att gå in med trupper i norra Irak. (TT)

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan hotade på tisdagen att gå in med trupper i norra Irak sedan den kurdiska PKK-gerillan i fredags angrep en turkisk gränspostering och dödade 17 soldater.

Erdogan betecknade ett sådant militärt svar som ett rent självförsvar. Han sade inför parlamentsledamöter från det egna partiet att hans regering är fast besluten att med alla medel, också en framstöt in i Irak, krossa PKK (Kurdiska arbetarpartiet).

Enda målet för en operation över gränsen vore terroristorganisationen, försäkrade Erdogan med anspelning på PKK som svartlistats av både Turkiet, USA och EU.

Tidigare under tisdagen uppgav militären i ett uttalande att turkiskt stridsflyg samma dag hade bombat 21 mål i sydöstra Turkiet och norra Irak. Angreppen riktades mot PKK-rebeller i den irakiska regionen Avashin-Basyan och i bergstrakterna Buzul och Ika Yaka i Turkiet, hette det.

Också i måndags angrep turkiskt stridsflyg PKK-fästen inne i norra Irak.

Turkiet har länge anklagat kurderna i Irak för att se genom fingrarna med PKK:s närvaro i det egna området, och premiärministern uppmanade dem åter att ställa sig på Turkiets sida i konflikten.

– Det bästa för norra Iraks regionala styrande är att samarbeta med oss mot terroristelementen eftersom det är terroristorganisationen som orsakar oro och spänningar i regionen, sade Erdogan.

Under onsdagen ska Turkiets parlament rösta om eventuell förlängning av regeringens mandat att beordra väpnade attacker över gränsen mot PKK inne i det självstyrande norra Irak.

Skrivet av: