Turkiet hotar Irak

Turkiet hotar att gå in med trupper i norra Irak. (TT)


Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan hotade på tisdagen att gå in med trupper i norra Irak sedan den kurdiska PKK-gerillan i fredags angrep en turkisk gränspostering och dödade 17 soldater.

Erdogan betecknade ett sådant militärt svar som ett rent självförsvar. Han sade inför parlamentsledamöter från det egna partiet att hans regering är fast besluten att med alla medel, också en framstöt in i Irak, krossa PKK (Kurdiska arbetarpartiet).

Enda målet för en operation över gränsen vore terroristorganisationen, försäkrade Erdogan med anspelning på PKK som svartlistats av både Turkiet, USA och EU.

Tidigare under tisdagen uppgav militären i ett uttalande att turkiskt stridsflyg samma dag hade bombat 21 mål i sydöstra Turkiet och norra Irak. Angreppen riktades mot PKK-rebeller i den irakiska regionen Avashin-Basyan och i bergstrakterna Buzul och Ika Yaka i Turkiet, hette det.

Också i måndags angrep turkiskt stridsflyg PKK-fästen inne i norra Irak.

Turkiet har länge anklagat kurderna i Irak för att se genom fingrarna med PKK:s närvaro i det egna området, och premiärministern uppmanade dem åter att ställa sig på Turkiets sida i konflikten.

– Det bästa för norra Iraks regionala styrande är att samarbeta med oss mot terroristelementen eftersom det är terroristorganisationen som orsakar oro och spänningar i regionen, sade Erdogan.

Under onsdagen ska Turkiets parlament rösta om eventuell förlängning av regeringens mandat att beordra väpnade attacker över gränsen mot PKK inne i det självstyrande norra Irak.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.