Hundratals aktivister riskerar dö

- 22/12/2008, 14:30 -

Minst 260 regnskogskämpar i Brasilien lever under konstant dödshot.

20 år efter mordet på Chico Mendes, en av världens mest framstående försvarare av regnskogen, står fortfarande hundratals miljöaktivister under dödshot i Brasilien. Det visare en ny rapport som brittiska Guardian redovisar i dag.

Rapporten avslöjar att minst 260 personer, bland dem en katolsk biskop, lever under dödshot på grund av deras kamp emot skogshuggare, bönder och ranchägare.

Den franske prästen Frei Henri des Rosiers utpekas som en särskild måltavla på listan. Enligt polisens undersökningar har han ett pris på motsvarande 160 000 kronor på sitt huvud på grund av sin kamp mot slavarbetet. Med på listan finns också en fackföreningsledare och en österrikisk biskop, som haft polisbevakning dygnet runt de senaste två åren efter att han slagits mot bland annat barnprostitutionen i Amazonas.

I februari detta år mördades 51-årige Francisco da Silva med ett enskilt skott mot huvudet. Han hade innan dess blivit nämnd i en rapport om landets ledare som hade dödshotats.

Under måndagskvällen väntas Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva hålla ett tal till nationen där han hyllar Chico Mendes, miljöaktivisten som sköts ner utanför sitt hus 22 december 1988.

I september kom rapporter om att skövlingen av regnskogen i Amazonas har ökat med 64 procent bara under det senaste året.

Chico Mendes kallas ibland för "en Che Guevara eller Gandhi för miljöåldern", skriver Guardian.

En liten film om skövlingen av regnskog i Brasilien:

Skrivet av: