Torsdag 22 Februari 2024

EU i krig mot pirater

Frankrikes president och EU:s ordförande Sarkozy vill ha krig mot pirater.


De två franska seglare som kidnappades av somaliska pirater för ett par veckor sedan har befriats av franska kommandosoldater. Nu vill den franske presidenten dra i krig mot sjöröveriet utanför Somalias kust. Med en EU-styrka.

Nyheter24 har tidigare kunnat rapportera om det franska par som kidnappades i en segelbåt utanför staden Eyr i Somalia. Nu har paret räddats.

Fritagningsaktionen slutade med att en pirat dödades och sex tillfångatogs. Paret, som tillfångatogs tidigare i månaden, fick sin segelbåt kapad av piraterna i Gulf of Aden. Piraterna krävde en lösensumma på drygt nio miljoner kronor.

Men president Nicolas Sarkozy bemötte piraterna med deras egen medicin: våld. Och konstaterade barskt:

- Frankrike tolerar inte att brott lönar sig!

Somalia är ett laglöst land. Utan en fungerande regering är det klanerna som håller sina respektive territorier i ett järngrepp. Och på havet härskar piraterna.

Somaliska sjörövare håller cirka 130 personer som gisslan. Och nästan alla matleveranser som kommer med biståndssändningar över havet hamnar i piraternas klor.

Ett flertal spanska fiskefartyg har bordats av pirater och senaste i förra veckan angreps ett spanskt fartyg, vars besättning dock lyckades fly.

I april lyckades franska kommandosoldater frita 30 besättningsmedlemmar på en lyxyacht som kapats utanför den somaliska kusten.

En representant för den delvis autonoma provinsen Puntland berättade för BBC att han vid ett besök i hamnstaden Eyr sett minst tio skepp som hölls som gisslan i piraternas händer.

Men nu vill den franske presidenten Sarkozy ha uppbackning från övriga EU. Sarkozy är för tillfället också ordförande i EU. Och i går enades EU:s utrikesministrar om att samla sig till krafttag mot piraterna. Kanske bildar EU en egen marinstyrka.

Skrivet av:

Senaste nytt

Avgörandets stund för Nikki Haley

Andersson: Kristersson backar från vårdlöftet

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anser att statsministern sviker ett löfte om att skjuta till resurser till vården. Det går inte att lita på vad Sveriges statsminister säger.

Kristersson: Ska inte förhandla med Orbán

Fortsatt stöd till Ukraina och frågor om försvar och säkerhet dominerar när statsminister Ulf Kristersson (M) i dag träffar EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i separata möten i Bryssel.

Två avrättade på arena i Afghanistan

15 skott avfyrades – så var de dömda männens liv släckta. Tusentals afghaner bevittnade den offentliga avrättningen på en idrottsarena.

Godståg urspårat – stopp i nästan en vecka

Ett godståg spårade på onsdagskvällen ur vid Borlänge station, vilket Falu-Kuriren först rapporterade om.

Ny uppgörelse: Migrantcenter i Albanien

Albanien ska upprätta två center för migranter som räddats ur Medelhavets vågor – som ska skötas av Italien. Det omtvistade förslaget fick grönt ljus av Albaniens parlament i Tirana på torsdagen.