Fredag 7 Okt
Stockholm

EU i krig mot pirater

Frankrikes president och EU:s ordförande Sarkozy vill ha krig mot pirater.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De två franska seglare som kidnappades av somaliska pirater för ett par veckor sedan har befriats av franska kommandosoldater. Nu vill den franske presidenten dra i krig mot sjöröveriet utanför Somalias kust. Med en EU-styrka.

Nyheter24 har tidigare kunnat rapportera om det franska par som kidnappades i en segelbåt utanför staden Eyr i Somalia. Nu har paret räddats.

Fritagningsaktionen slutade med att en pirat dödades och sex tillfångatogs. Paret, som tillfångatogs tidigare i månaden, fick sin segelbåt kapad av piraterna i Gulf of Aden. Piraterna krävde en lösensumma på drygt nio miljoner kronor.

Men president Nicolas Sarkozy bemötte piraterna med deras egen medicin: våld. Och konstaterade barskt:

- Frankrike tolerar inte att brott lönar sig!

Somalia är ett laglöst land. Utan en fungerande regering är det klanerna som håller sina respektive territorier i ett järngrepp. Och på havet härskar piraterna.

Somaliska sjörövare håller cirka 130 personer som gisslan. Och nästan alla matleveranser som kommer med biståndssändningar över havet hamnar i piraternas klor.

Ett flertal spanska fiskefartyg har bordats av pirater och senaste i förra veckan angreps ett spanskt fartyg, vars besättning dock lyckades fly.

I april lyckades franska kommandosoldater frita 30 besättningsmedlemmar på en lyxyacht som kapats utanför den somaliska kusten.

En representant för den delvis autonoma provinsen Puntland berättade för BBC att han vid ett besök i hamnstaden Eyr sett minst tio skepp som hölls som gisslan i piraternas händer.

Men nu vill den franske presidenten Sarkozy ha uppbackning från övriga EU. Sarkozy är för tillfället också ordförande i EU. Och i går enades EU:s utrikesministrar om att samla sig till krafttag mot piraterna. Kanske bildar EU en egen marinstyrka.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.