Nu är det klart: Donald Trump är officiell presidentkandidat

- 20/07/2016, 08:34
Donald Trump valdes officiellt till Republikanernas presidentkandidat.
1 av 5

Donald Trump valdes officiellt till Republikanernas presidentkandidat.

Mark J. Terrill

Hans son Donald Trump Jr läste upp sista rösterna.
2 av 5

Hans son Donald Trump Jr läste upp sista rösterna.

Carolyn Kaster

Trump var inte på plats men höll ett tal från New York.
3 av 5

Trump var inte på plats men höll ett tal från New York.

Paul Sancya

Det var lite drama då en delstat vägrade rösta alls.
4 av 5

Det var lite drama då en delstat vägrade rösta alls.

J. Scott Applewhite

Hillary Clintons försprång inför valet minskar.
5 av 5

Hillary Clintons försprång inför valet minskar.

Andrew Harnik

Under Republikanernas konvent var stämningen hög när Trump officiellt valdes till presidentkandidat – men det var inte utan protester.

Det var otänkbart att Donald Trump skulle kunna bli kandidat för Republikanerna när han tillkännagav sitt mål. Nu har det alltså hänt. Trump valdes och nominerades till partiets presidentkandidat. Majoriteten av de 2 472 delegaterna som fanns på plats på konventet i Cleveland var säkra på sin kandidat. 1 237 stycken närmare bestämt.

Under stora applåder berättade representanter för varje delstat hur delegaterna röstat. Det skulle kunna jämföras med finalen av Eurovision Dong Contest. Trump var aldrig ens nära att förlora – och de sista rösterna presenterades lite ceremoniellt nästan av Donald Trumps son Donald Trump Jr.

Allt var inte helt fritt från drama. Michigan lade helt ner sina röster. Troligen var det ett ställningstagande mot Trump. Flera säkerhetsåtgärder hade också tagits vid vid konventet då mikrofoner förbjudits vid delstaternas egna områden i hallen.

Samtidigt visar också att det amerikanska folket allt mer kan tänka sig Trump som president. Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons massiva försprång har i opinionsundersökningar krympt till nästan hälften.

Valsystemet är ändå komplicerat; de flesta republikanska delegaterna är bundna till en kandidat, och ett antal av dem alltjämt till personer som samtliga sedan flera månader har lagt ned sina kampanjer. Ett fåtal delegater är obundna och har rätt att rösta på precis vem de vill, skriver Dagens Nyheter.

Under omröstningen fick Ted Cruz 475 röster, John Kasich 120, Marco Rubio 114, Ben Carson sju, Jeb Bush tre och Rand Paul två röster.

Flera europeiska högerpopulistiska politiker har visats stöd för Trump. Bland annat Ukips Nigel Farge och nederländska partiledaren Geert Wilders, skriver Dagens Nyheter i en annan artikel. I Sverige är det Sverigedemokraterna som mest av alla hoppas på Trump i Vita huset.

Trump själv fanns inte på plats i Cleveland utan talade från New York på storbildsskärm. Klart är dock att han reser till konventets sista dag under torsdagen för sitt viktigaste tal i hela karriären. Vi får hoppas att det inte blir lika kontroversiellt som efter Melania Trumps tal som hånats efter att stora delar av det anklagas för plagiat av nuvarande presidenten Barack Obamas fru Michelle Obamas tal från Demokraternas konvent 2008.