Söndag 19 Sep
Stockholm

Transkvinna mördad – våldtogs och brändes till döds

Transkvinnan och aktivisten Hande Kader​, 22 mördades i Turkiet. Hon ska ha våldtagits och bränts till döds.
1 av 3
Transkvinnan och aktivisten Hande Kader​, 22 mördades i Turkiet. Hon ska ha våldtagits och bränts till döds. Foto: Facebook/Wikimedia
Hande Kader.
2 av 3
Hande Kader. Foto: Facebook
Transpersoners och HBTQIA-personer rättigheter måste uppmärksammas mer i Turkiet enligt flera aktivistgrupper.
3 av 3
Transpersoners och HBTQIA-personer rättigheter måste uppmärksammas mer i Turkiet enligt flera aktivistgrupper. Foto: Wikimedia

Transkvinnan och -aktivisten Hande Kader hittades i veckan mördad i Istanbul. Nu väcker hennes död starka reaktioner.

Kommentera (60)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt flera HBTQIA-grupper ökar antalet hatbrott mot transpersoner i Turkiet. En av de som kämpade för transpersoners rättigheter i landet var transkvinnan Hande Kader, 22. Hon blev en symbol för HBTQIA-personer efter att ha stått upp mot poliser med vattenkanoner under Istanbuls Pride förra året, skriver Metro UK.

I veckan hittades hennes lemlästade kropp i en förort till Istanbul. Hon ska enligt uppgifter ha blivit våldtagen och sedan bränd. Kader jobbade som sexarbetare och sågs sista gången då hon klev in i en bil med en kund.

Nu väcker hennes död starka reaktioner bland HBTQIA-rörelsen i Turkiet. Under hashtagen #HandeKadereSesVer, vilket betyder ungefär "Höj rösten för Hande Kader" kräver nu flera HBTQIA-aktivister att Turkiet ser över säkerheten för HBTQIA-personer.

– Vi blir mördade och de hör inte ens våra röster, för att makthavarna i Turkiet inte skyddar oss, säger Emirhan Deniz Çelebi som är medlem av HBTQIA-gruppen SPoD.

På söndag kommer en marsch hållas till Kaders minne och för att uppmärksamma att HBTQIA-personer måste få höras och respekteras, skriver Metro UK.

Nyheter24 har tidigare skrivit om ickebinära Freja som utsattes för misshandel under Malmö Pride.

Kommentera (60)
Kopiera länk
Dela