Både Donald Trump och Hillary Clinton skrattade en del under debatten, fast oftast åt helt olika saker.
1 av 4
Både Donald Trump och Hillary Clinton skrattade en del under debatten, fast oftast åt helt olika saker. - Foto: TT/TT
2 av 4
- Foto: Jeff Roberson
3 av 4
- Foto: Patrick Semansky
4 av 4
- Foto: Patrick Semansky

5 saker du kan säga om presidentdebatten för att verka smart

Det är allt annat än schysst av USA att hålla presidentdebatter vid klockan 03.00 på natten – här har du fem smarta saker du kan säga även om du inte orkade vara vaken för att se debatten.


1. "Hillary Clinton höll sig på rätt sida av gränsen"

Hillary Clinton har svårt att hantera Donald Trumps utspel och påhopp. Men oavsett hur mycket han pushar henne får hon inte tappa humöret eller håna honom för hårt. Det märktes att det var svårt, men hon lyckades hålla sig på rätt sida av gränsen.

2. "Donald Trumps väljare gillar att han beter som han gör"

Donald Trumps väljare är ganska lika Donald Trump själv; de hatar Hillary Clinton, de misstror media och de har nära till att tro på de mest galna konspirationsteorier.

Därför spelar det ingen roll att det mesta som kommer ur Trumps mun är lögner och grova påhopp - han säger det hans sympatisörer vill höra.

3. "Det här är utan tvekan det smutsigaste presidentvalet någonsin"

Ok, det här är inte direkt någon nyhet, men smutsigheterna nådde helt nya nivåer i natt. Innan debatten började höll Donald Trump en presskonferens med de tre kvinnorna Paula Jones, Kathleen Willey och Juanita Broaddrick. Alla tre har anklagat Hillary Clintons make, tidigare presidenten Bill Clinton, för att ha våldtagit dem.

I debatten använde Trump detta för att försvara sina egna sexistiska uttalanden om kvinnor, som avslöjades tidigare i veckan. Ord är bara ord, Bill Clinton gick längre än så, kan man sammafatta strategin.

4. "Clinton var mer anonym i den här debatten än i den förra"

I den förra presidentdebatten hade Hillary Clinton kommandot. Det var hon som styrde debatten och Donald Trump fick kämpa för att hänga med i hennes tempo. I den här debatten var det snarare tvärt om: det var Trump som syntes allra mest, och Clinton – som försökte svara på publikens frågor – hängde inte riktigt med i svängarna.

5. "Trump har ingenting att förlora nu"

Donald Trump låg under redan innan "grab them by the pussy"-videon kom ut, så hans bästa chans under nattens debatt var att "Go full Donald Trump": ännu drygare, ännu elakare och med ännu mindre respekt för sanningen. Detta lyckades han med. Vill du läsa mer om lögnerna i debatten kan vi rekommendera CBS News faktakoll.

Vem tyckte du vann presidentvalsdebatten? Gå in och rösta här!

/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Såg du debatten i natt?
Tack för din röst!