Vetle är 24 år och ensam.
1 av 2
Vetle är 24 år och ensam. - Foto: TV2/Pixabay
Nu vill han hitta vänner på Facebook.
2 av 2
Nu vill han hitta vänner på Facebook. - Foto: Pixabay

24-årige Vetle söker vänner på Facebook: "Jag är riktigt ensam"

Vetle efterlyste vänner på Facebook eftersom han var ensam. Nu har han börjat få svar från folk som känner likadant.


Ibland blir inte livet riktigt som man tänkt, saker kommer emellan och oväntade grejer händer. Och det kan få oanade konsekvenser. I 24-årige Vetle Skaaruds fall gjorde år av sjukdom och en allmänt avskild tillvaro att han inte hade några vänner, det rapporterar norska TV2.

Han bestämde sig då för att ändra på sin situation och försöka hitta en vän. Han skrev ett inlägg på Facebook som sedan fick ett enormt genomslag. I dag har meddelandet över 600 gilla-markeringar och 40 delningar. I inlägget skriver Vetle:

"Jag heter Vetle och jag är riktigt ensam människa (och är inte speciellt stolt över det). Efter några år av sjukdom och väldigt tillbakadragen tillvaro är jag verkligen undernärd på mänsklig kontakt. Min hjärna har gett min kropp uttryckliga order om att jag måste göra något åt saken och bli mer social. Det är inte lätt. Trots mitt tunna nätverk och något klumpiga framträdanden ska jag ändå göra ett försök. Så därför undrar jag i all oförsynthet om någon kan ge råd till en person med lite skranglig självbild om hur jag kan lösa detta, när man står helt på bar backe. Hur kan jag få en till två goda vänner, på riktigt?"

Bildkälla: TV2

Inlägget blev så uppmärksammat att Vetle fick vara med i norska TV2 och berätta om sin situation. Anledningen till att han inte har några vänner berättar han är på grund av sitt välmående under tonåren. Han kämpade bland annat mot anorexi och en känsla av att inte passa in.

– Ensamheten går ut över hela mitt liv. Man blir väldigt trött och får många konstiga fysiska symtom. I de perioder då jag känt mig mindre ensam har jag känt mig tio gånger bättre, säger han till TV2.

Vetle har nu fått en del meddelanden från personer som hyllat honom för hans mod, men även från personer som känner igen sig i det han skriver. Han tycker själv det känns skönt att veta att han inte är den enda som känner sig ensam. Och han säger också att han uppskattar de meddelanden han fått väldigt mycket.

Bildkälla: TV2

Enligt den norska psykologen Kristina Moberg är det vanligare än vad många tror med ensamhet, speciellt i åldrarna 18 till 24. Hennes tips till Vetle är att han ska göra sig själv socialt tillgänglig genom att göra aktiviteter som han är intresserad av så att han hittar likasinnade genom det.

Nu hoppas Vetle att han ska få några vänner och komma ur ensamheten.

– Jag hoppas att jag sakta men säkert lyckas få en bättre relation med andra människor, så att jag också kommer igång med livet. Jag vill inte ha det så här hela mitt liv, säger han till TV2.

Men det behöver inte alltid vara något dåligt att vara ensam – forskare har nämligen kommit fram till att man kan må bättre av att bo ensam, läs mer om det här.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 9-årige Adrijan som skulle ha halloweenfest, men ingen kom och vad den här pappan gjorde när han märkte att sonen inte hade några vänner.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du känt dig ensam någon gång?
Tack för din röst!