Måndag 2 Aug
Stockholm

Idag väljs Trump officiellt till president – därför kan Clinton fortfarande vinna

Idag ska elektorerna lägga sina röster.
1 av 3
Idag ska elektorerna lägga sina röster. Foto: TT
Trump ska enligt väljarnas röster vinna elektorsvalet.
2 av 3
Trump ska enligt väljarnas röster vinna elektorsvalet. Foto: AP / John Minchillo
Även om Clinton fick flest folkröster.
3 av 3
Även om Clinton fick flest folkröster. Foto: Cliff Owen / Cliff Owen

Hillary Clinton vann folkets röst, men Donald Trump fick flest elektorsöster baserat på väljarna. Idag lämnar elektorerna sina röster.

Kommentera (60)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det amerikanska presidentvalet gick ner i historien som ett av de mest dramatiska någonsin. Kampen mellan Hillary Clinton och Donald Trump skakade om världen – där Trump gick segrandes ur striden.

AP

Även om faktiskt Clinton vann folkets röst där hon fick 2,8 miljoner fler röster än Trump. Fast i USA är det inte folket som slutligen röstar fram presidenten. Det gör nämligen elektorskollegiet där 538 elektorer fördelade efter de 50 delstaternas och huvudstaden Washington DC:s folkmängd. Här kan du läsa mer om hur det funkar.

Under måndagen träffas elektorerna för att formellt rösta fram USA:s president. Vanligtvis är det extremt odramatiskt då elektorerna brukar rösta som väljarna i delstaten gjort. Den här valrörelsen har varit så pass infekterad att flera högt uppsatta personer har försökt att ändra på elektorerna och få de att rösta emot valresultatet.

Med andra ord att rösta på någon annan än Trump, men också många från Trumps parti Republikanerna som försöker försäkra sig om att elektorerna röstar rätt.

– Trump-kampanjen ringer. Republikanerna i Texas ringer. De försöker säkra rösterna, säger Texas-elektorn Alexander Kim till Politico.

AP

Men varför skulle elektorerna gå emot valresultatet? Det finns flera anledningar. Dels har vi diskussioner om Trumps kvalifikationer att leda landet. VIlekt särskilt har ifrågasatts efter att han attackerat Kina på Twitter nyligen.

Sen finns spekulationer om att ryska hackare ska ha tagit sig in och påverkat valresultatet. Dessutom fick Hillary Clinton fler 2,8 miljoner fler röster sammanlagt av folket.

För att Trump ska misslyckas att bli president så krävs det att 37 republikanska elektorer struntar i väljarna för att rösta på någon annan. Det behövs nämligen 270 elektorsröster för att bli president, och Clinton hade 232 mot Trumps 306 efter valet.

Det finns ingenting i grundlagen som tekniskt sett hindrar elektorerna från att gå emot väljarna. Flera republikanska elektorer har redan öppet gått ut och berättat att de inte tänker rösta på Trump, skriver Aftonbladet.

Dessutom kommer påtryckningar från det amerikanska folket. En namninsamling som inte vill se Trump som president har nu 4,9 miljoner namn, enligt TT via GP.

Resultatet ska presenteras den 6 januari inför kongressen. Om tillräckligt många elektorer gör uppror så kan inte en ny president utses och frågan går över till Representanthuset.

Läs också om Ted, 19, som vill flytta från Texas efter att Trump vann valet. Eller läs det hemliga brevet som Stefan Löfven skickade till Trump.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att Trump blir vald till president?
Tack för din röst!
Kommentera (60)
Kopiera länk
Dela