Fredag 24 Sep
Stockholm

Mystisk fru och fejkad död – här är allt sjukt som har hänt i Nordkorea 2016

Nyheter24 sammanfattar Kim Jung-uns år som diktator i Nordkorea i åtta punkter.
1 av 13
Nyheter24 sammanfattar Kim Jung-uns år som diktator i Nordkorea i åtta punkter. Foto: TT BILD
1. Isolering och beslagtagna mobiler under OS i Brasilien
2 av 13
1. Isolering och beslagtagna mobiler under OS i Brasilien. Foto: TT BILD
2. Kärnvapentest orsakade kraftig jordbävning
3 av 13
2. Kärnvapentest orsakade kraftig jordbävning. Foto: Twitter
3. Ny lag förbjuder invånarna att skämta med varandra
4 av 13
3. Ny lag förbjuder invånarna att skämta med varandra. Foto: TT BILD
4. Firade nationaldagen med vätebomb
5 av 13
4. Firade nationaldagen med vätebomb. Foto: TT BILD/Montage
5. Nordkorea lanserar en märklig långfilm, självklart med Kim Jong-un i huvudrollen.
6 av 13
5. Nordkorea lanserar en märklig långfilm, självklart med Kim Jong-un i huvudrollen. Foto: YouTube
6. Livshotad man flyr från diktaturen genom att fejka sin egen död.
7 av 13
6. Livshotad man flyr från diktaturen genom att fejka sin egen död. Foto: TT BILD
7. Alla fick veta att Donald Trump vann presidentvalet – utom invånarna i Nordkorea.
8 av 13
7. Alla fick veta att Donald Trump vann presidentvalet – utom invånarna i Nordkorea. Foto: TT BILD
8. Förbud mot bröllop och begravningar.
9 av 13
8. Förbud mot bröllop och begravningar. Foto: TT BILD
9. Nordkoreanskt flygbolag utnämnts till världens sämsta – fjärde året i rad​.
10 av 13
9. Nordkoreanskt flygbolag utnämnts till världens sämsta – fjärde året i rad​. Foto: TT BILD
10. Ingen såg till Kim Jong-uns fru Ri Sol-ju under nio månader.
11 av 13
10. Ingen såg till Kim Jong-uns fru Ri Sol-ju under nio månader. Foto: TT BILD
Enligt uppgifter ska Kim Jong-uns exflickvän popsångerskan Hyon Song-wol ha avrättats med maskingevär inför sina familjemedlemmar, efter en porrskandal.
12 av 13
Enligt uppgifter ska Kim Jong-uns exflickvän popsångerskan Hyon Song-wol ha avrättats med maskingevär inför sina familjemedlemmar, efter en porrskandal. Foto: YouTube
år 2012 avslöjade Kims Jong-Uns kompis, den före detta amerikanska basketstjärnan Dennis Rodman, att Ri Sol-ju hade fött en dotter förra gången hon försvann.
13 av 13
år 2012 avslöjade Kims Jong-Uns kompis, den före detta amerikanska basketstjärnan Dennis Rodman, att Ri Sol-ju hade fött en dotter förra gången hon försvann. Foto: TT BILD

Det är tacksamt att skämta om diktatorn Kim Jong-uns absurda påhitt och lagar. Men den här årssammanfattningen är en skrämmande läsning.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Folkrepubliken Nordkorea är ett av världens mest isolerade länder. Det präglas av en förtryckande diktatur, där landets ledare Kim Jong-un har en läskigt stor kultstatus.

Han är ökänd för sina chockerande beslut som påverkar Nordkoreas invånare och stänger dem ute från omvärlden på olika uppseendeväckande sätt.

Bara under 2016 har Kim Jong-un lyckats med ett stort antal chockerande bedrifter. Här är listan över de tio märkligaste sakerna som Nordkorea har fått stå ut med under året.

1. Isolering och beslagtagna mobiler under OS i Brasilien

Nordkoreanen Ri Se-Gwange såg otroligt ledsen ut efter att han vunnit ett OS-guld i Rio tidigare i år. Bildkälla: TT

Alla 11 200 deltagare i OS fick en gratis mobiltelefon. Men ingen av de 32 nordkoreanska deltagarna fick se skymten av någon mobil. En person från Nordkoreas delegation beslagtog samtliga telefoner. De Nordkoreanska idrottarna fick inte besöka några turistattraktioner och inte heller beblanda sig med deltagare från andra länder.

De deltagare som tog hem medaljer fick inte heller någon större summa pengar i belöning, som många andra idrottshjältar. Deras belöning blev istället att de slapp genomföra militärtjänstgöringen.

2. Kärnvapentest orsakade kraftig jordbävning

Magnituden på den seismiska aktiviteten var 5,3 på Richterskalan. Bildkälla: Twitter

I september i år skedde ett stort skalv i Nordkorea, i närheten av en plats där landet tidigare hade utfört kärnvapentest. Något som den Nordkoreanska regimen menade att de gjorde för att möta "amerikansk aggression". De hyllade själva provsprängningen som "en succé".

3. Ny lag förbjuder invånarna att skämta med varandra

Nordkoreas ledare Kim Jong-un har förbjudit sarkasm. Bildkälla: TT

Vardagssnacket är minst sagt begränsat i Nordkorea sedan länge. Under året infördes dessutom en ny lag som förbjuder en viss typ av skämt och humor. Lagen innebär att det är olagligt att fälla sarkastiska kommentarer om ledaren Kim Jong-un eller landets totalitära regim. Förbudet gäller till och med i alldagliga konversationer med vänner och bekanta.

4. Firade nationaldagen med vätebomb

Kim Jong-un och jättevulkanen Paektu. Bildkälla: TT (Bilden är ett montage)

För att fira sin nationaldag den 9:e september smällde Nordkorea av sin största bomb hittills. Om sprängningarna fortsätter riskerar den enorma sovande vulkanen Paektu att få ett utbrott.

Det skulle inte bara vara livsfarligt för de nordkoreanska invånare som bor i området kring vulkanen. Faktum är att om vulkanen får ett utbrott så riskerar hela jordens atmosfär att täckas av ett tjockt lager aska.

Landets ledare Kim Yong Un kallades under året "galet vårdslös" av Sydkoreas president Park Geun-hye.

5. Nordkorea lanserar en märklig långfilm, självklart med Kim Jong-un i huvudrollen


Landets största och faktiskt enda tv-kanal producerade den 90 minuter långa propagandafilmen. Den visade sig innehålla ett antal obegripliga scener, som Nyheter24 plågade sig igenom så att du skulle slippa.

6. Livshotad man flyr från diktaturen genom att fejka sin egen död

Vardagsliv i Nordkorea. Bildkälla: TT

Dzhon Khen-mu berättade i en intervju om hur han lyckades fly från diktaturen Nordkorea genom att fejka sin egen död. När hans affärspartners började försvinna under oklara omständigheter började Khen-mu frukta för sitt liv.

Han berättade också att invånarna i Nordkorea aldrig fick ta några egna beslut. Trots att 13 år har gått efter flykten är Dzhon Khen-mu fortfarande livrädd och drömmer mardrömmar om sin tid i diktaturen.

7. Alla fick veta att Donald Trump vann presidentvalet – utom invånarna i Nordkorea

Donald Trump vann presidentvalet i USA i november 2016. Bildkälla: TT

När Barack Obama blev vald till president 2008 väntade nordkoreanska medier med att rapportera om händelsen i tre dygn. Den 9:e november i år nåddes världen av det chockerande beskedet att Donald Trump vann årets presidentval i USA.

Men hela fyra dagar senare delade BBC:s reporter Chris Greenway med sig på Twitter av den märkliga upplysningen att Nordkoreas medier fortfarande inte hade gått ut med informationen till landets invånare.

8. Förbud mot bröllop och begravningar

Traditionellt bröllopsfoto på ett nordkoreanskt brudpar i staden Pyongyang, 2014. Bildkälla: TT BILD

I maj förbereddes det för en stor partikongress i staden Pyongyang. Enligt källor förbjöd då Kim Jong-un rörelsefrihet i och från staden. Under förberedelserna förbjöds bröllop och begravningar.

Även inspektioner och husrannsakningar ökade i landet inför kongressen, där diktatorn framträdde för första gången i sitt liv. Senast partikongressen hölls var 1980 och då var Kim Jong-un inte ens född.

9. Nordkoreanskt flygbolag utnämnts till världens sämsta – fjärde året i rad

En flygvärdinna som arbetar på världens sämsta flygbolag, Air Kyoro. Bildkälla: TT

Den nordkoreanska flygbolaget Air Koryo utnämndes under 2016 till världens sämsta flygbolag, för fjärde året i rad.

Bland annat på grund av att flygbolaget har så gamla flygplan att en del av dem har varit i trafik sedan 60-talet. De har dessutom inte köpt ett enda nytt flygplan under de senaste 20 åren, vilket innebär att piloterna tvingas flyga helt utan digital teknisk hjälp.

Utöver det vägs bagaget fortfarande för hand och den enda underhållningen passagerarna på planen bjuds på är på sin höjd propagandafilmer, som visar Nordkoreas ledares livsverk genom tiderna.

10. Ingen såg till Kim Jong-uns fru under nio månaders tid

Kim Jong-un och hans fru, som försvann mystiskt i mars i år. Bildkälla: TT

Kim Jong-uns fru heter Ri Sol-ju. Ingen såg skymten av henne i offentligheten under större delen av året, sedan mars 2016 och fram till december. Ett tag gick det rykten om att hon inte längre var önskvärd av sin make eller hans familj.

Det hade i sådana fall inte varit första gången en av diktatorns flickvänner råkade illa ut. Enligt uppgifter ska hans exflickvän popsångerskan Hyon Song-wol ha avrättats med maskingevär inför sina familjemedlemmar, efter en porrskandal.

Hyon Song-wol. Bildkälla: YouTube

Det fanns också en del spekulationer kring om hon kanske var gravid, precis som när hon försvann från offentligheten 2012. Då avslöjade Kims Jong-Uns kompis, den före detta amerikanska basketstjärnan Dennis Rodman, att Ri Sol-ju hade fött en dotter.

Dennis Rodman med sin kompis Kim Jong-un, som Dennis menar är missförstådd och "bara vill bli älskad". Bildkälla: TT BILD

Det här är som sagt bara en bråkdel av allt som har hänt i Nordkorea under 2016. En hel del andra riktigt obehagliga saker har hänt i landet även bakåt sett i tiden. Det kan du ta del av i klippet här nedanför.

Om du känner att tillvaron i Nordkorea verkar vara riktigt illa, så är det tyvärr ingenting mot hur invånarna har det i de här länderna. Nyligen släpptes även en sammanställning över de 12 farligaste städerna i Europa – många av städerna är mycket populära turistmål.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Oroar du dig över Nordkoreas kärnvapentest?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela