100 procent av kvinnorna som tillfrågades hade någon gång blivit trakasserade på tunnelbanan.
1 av 3
100 procent av kvinnorna som tillfrågades hade någon gång blivit trakasserade på tunnelbanan. - Foto: Pixabay/TT
Och globalt säger 75 procent av kvinnorna att de någon gång behövt byta färdväg på grund av trakasserier.
2 av 3
Och globalt säger 75 procent av kvinnorna att de någon gång behövt byta färdväg på grund av trakasserier. - Foto: Pixabay
Men trots detta uppmärksammas inte problemet så mycket.
3 av 3
Men trots detta uppmärksammas inte problemet så mycket. - Foto: TT

Här är staden där 100 procent av alla tjejer säger att de blivit ofredade

Att kvinnor dagligen blir sexuellt trakasserade vet nog de flesta, men i den här staden säger 100 procent av kvinnorna att de blivit det på tunnelbanan.


Dagligen utsätts kvinnor för att, oftast, män trakasserar dem på tunnelbanan. Det är ett samhällsproblem som verkar bli vanligare i takt med att trakasserierna blir grövre. Men trots detta så är det få som tar problemet på allvar, skriver Attn.

I en studie gjord i Paris svarade hela hundra procent av de tillfrågade kvinnorna att de någon gång blivit antastade på tunnelbanan. En kvinna berättar att hon suttit på tåget när en man kommit fram till henne och sagt: "Jag vill sitta i ditt knä".

– Jag trodde han ville ha min plats så jag reste mig upp. Då tog han tag i mina axlar och tryckte ner mig på sätet igen samtidigt som han skrek "Jag vill sitta i ditt knä". Han ville inte ha någonstans att sitta, han var ute efter att trakassera mig hela tiden, och en grupp män såg det hända, skriver hon.

Bildkälla: Pixabay

I hela världen svarade 75 procent av alla kvinnor att de någon gång behövt ändra sin färdväg på grund av trakasserier.

Trots att en enorm majoritet av kvinnor alltså blivit sexuellt trakasserade när de rör sig på offentliga platser och i kollektivtrafiken får många av dem höra att de borde ta det som en komplimang.

17-åriga studenten Zoe Coutard berättar att hon blev trakasserad första gången när hon var 14 år. Enligt henne verkar många män tro att det alltid är en komplimang att säga till en kvinna att hon är vacker eller sexig.

– Men sanningen är att kvinnor från en ung ålder får höra att vi löper risk att bli skadade på olika sätt Om någon kommer fram till mig på gatan och säger "du är sexig" så är det inte en komplimang, det är läskigt. Och jag vet aldrig hur personen kommer reagera om jag säger nej, säger hon.

Bildkälla: TT

Men allt eftersom feministiska rörelser uppmärksammat problemet mer och mer så har det börjat komma kampanjer för sprida vetskap. Exempelvis så har Paris tunnelbana haft en kampanj där de upplyst om vilka påföljder man kan få för sexuella trakasserier.

Och i USA har en video från organisationen Hollaback! blivit viral och setts över 41 miljoner gånger. I klippet går en kvinna genom New York och blir filmad när hon blir tilltalad av flera främmande män, skriver Attn.

Se klippet här under.


Nyheter24 har tidigare skrivit om att Joe & The Juice-anställda plingar i en klocka när de ser fula eller snygga tjejer och att män som är sexister ofta mår dåligt över det.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit trakasserad i tunnelbanan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.