Beslutet kallas för The Mexico City Policy.
1 av 4
Beslutet kallas för The Mexico City Policy. - Foto: Evan Vucci/TT Bild
Trump kritiseras för att ha skrivit under en bestämmelse som ska stoppa information och utförande av abort utomlands.
2 av 4
Trump kritiseras för att ha skrivit under en bestämmelse som ska stoppa information och utförande av abort utomlands. - Foto: TT
Han har redan mött stark kritik.
3 av 4
Han har redan mött stark kritik. - Foto: TT nyhetsbyrå
Donald Trump svors in i förra veckan.
4 av 4
Donald Trump svors in i förra veckan. - Foto: TT

Här skriver Donald Trump på anti-abortbeslut – endast omgiven av män

Det är ett av de första besluten han har tagit som president, och han får hård kritik för det.


Det tog inte lång tid innan Donald Trump signerade sina första viktiga papper som president i USA. Dels handlade det om handelsavtalen. Närmare bestämt ett frihandelsavtal, TPP, mellan USA, Japan och tio andra lände kring Stilla havet.

CNN skriver att Trump vill skicka signaler till ledare i hela världen om att han menar allvar med sina löften om att sätta USA först.

Dessutom handlade bestämmelserna om att sänka skatter för bolag som tillverkar varor i staterna. Företag som flyttar sin produktion utomlands kommer att straffas hårt. Han vill också lätta "myndigheternas börda" efter sjukvårdsreformen Obamacare.

Men de bestämmelserna har inte fått någon att reagera kraftigt. Däremot har en annan exekutiv order fått flera att se rött. Presidenten har nämligen signerat dokument som förbjuder organisationer som inte är statliga att få bidrag för att genomföra eller informera om aborter utomlands.

Med andra ord får inte amerikanska organisationer som vill genomföra säkra aborter och hjälpa kvinnor i andra länder några pengar. Det kan betyda akut livsfara för kvinnor och flickor i länder där det inte kan ges säker abort.

Till saken hör att de pengar som organisationerna fått hittills inte ens går till själva aborterna – de går till att informera och utbilda, samt att erbjuda kvinnor preventivmedel som de har råd med. Organisationerna utför också aborter – men inte med amerikanska pengar.

Utan de amerikanska bidragen måste pengarna omfördelas, och de säkra aborterna blir lidande.

Men med det nya beslutet, som för första gången infördes av den dåvarande presidenten Ronald Reagan 1984, får pengar inte alls gå till organisationer som utför aborter.

Bill Clinton tog bort policyn när han blev president, men nu är den alltså tillbaka igen.

WHO menar att mer än 21 miljoner kvinnor varje år genomgår osäkra aborter. Huffington Post skriver att det inte är ovanligt att republikanska presidenter skriver under exakt samma order, men att Trumps stab är fyllt av mer män än någonsin. Vilket i sig bidrar i en debatt om varför det alltid blir så att män bestämmer över kvinnors kroppar.

Nu är många oroliga att det här kan innebära en fara för många kvinnors liv, då de väljer att genomföra olagliga och ofta livsfarliga aborter istället.

Läs också om vad Trump ljög om direkt när han blev president – eller se bilderna från protesterna mot Trump från hela världen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
WHO
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att kritiken är befogad?
Tack för din röst!