Tisdag 27 Jul
Stockholm

6 helt riktigt sjuka beslut som Donald Trump redan tagit

Donald Trump har mötts av kraftig kritik.
1 av 8
Donald Trump har mötts av kraftig kritik. Foto: TT/Wikimedia
Donald Trump skriver under.
2 av 8
Donald Trump skriver under. Foto: TT Bild
Här visar han upp sina nya order.
3 av 8
Här visar han upp sina nya order. Foto: TT Bild
Mexikanska gränsen.
4 av 8
Mexikanska gränsen. Foto: TT
Den förväntas hamna på hundratals miljoner dollar. Mexikanska presidenten Enrique Peña Nieto vägrar betala.
5 av 8
Den förväntas hamna på hundratals miljoner dollar. Mexikanska presidenten Enrique Peña Nieto vägrar betala. Foto: TT
Runtom Trump stod män när han skrev under om aborträtt.
6 av 8
Runtom Trump stod män när han skrev under om aborträtt. Foto: Evan Vucci/TT Bild
Nu är Donald Trump USA:s president.
7 av 8
Nu är Donald Trump USA:s president. Foto: TT
Hästrasen Tennessee Walker.
8 av 8
Hästrasen Tennessee Walker. Foto: Wikimedia

Donald Trump har varit i hetluften den senaste tiden – och det verkar bara bli mer och mer kritik som växer fram.

Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att Donald Trump har tillträtt som USA:s president har nog alla koll på. Han svors in i förra veckan och skapade bland annat rabalder för att ha ljugit om storleken på invigningen.

Även om bilderna som spreds inte talar för hela storleken så har den största kritiken handlat om att det är okej med "alternativ fakta" enligt Trumps närmaste medarbetare. Visste ni också att han, enligt Washington Post, ringde parkchefen för att begära ut fler bilder? Fokusera på att vara en bra president istället...

Giphy

Hur som helst så har president Trump redan blivit starkt kritiserad för flera skriftliga påbud, som kan likställas med lagförslag. Han fick beröm för sina idéer om att skärpa reglerna för handel, import och export. Men vi djupdyker i några heta och kritiserade ämnen:

1. Muren mot Mexiko

Under sin kampanj för att väljas till USA:s president så lovade Trump att bygga en mur vid gränsen mot Mexiko. Många tog det som tomma löften – men i veckan skrev han på för att göra det till verklighet. Han möttes snabbt av kritik och Mexikos president menar att de inte tänker betala för den.

Trump och hans team har ett förslag för hur de ska betala för muren som räknas kosta, enligt CNBC, minst 132 miljarder kronor. Nämligen genom 20-procentiga tullavgifter på varor från grannlandet. Vilket i sig kommer innebära otroligt dyra varor för amerikanerna.

TT. Mexikos president Enrique Peña Nieto.

Trump ska i alla fall ha bett experter att designa muren och blev påhoppad av Mexikos förra president som startade hashtaggen #fuckingwall. Dessutom vägrar Mexikos nuvarande president att träffa Trump.

2. Aborträtt

Det började med att Trump skrev under en order som innebär att organisationer som jobbar med aborträtt utanför USA inte ska få statliga medel. Han skrev på ordern omringad av män och många menade att det var en katastrof för kvinnors rätt att bestämma över sig själv. Dessutom riskerar många att dö i länder där abort inte är säkert.

TT

Dessutom inskränks nu aborträtten även i de förenta staterna. Trump vill nämligen förhindra att skattemedel går till abortkliniker.

3. Vill stoppa "utlänningar"

Trump vill begränsa invandringen. Han skrev under på att invandringen från Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen kraftigt ska begränsas.

TT

Dessutom vill han publicera en lista med utländska medborgare som begått brott i USA "för att informera allmänheten om det rådande inhemska läget". Kritiken var stenhård och jämförelsen med Hitlers lista över judar som gjort brottsliga handlingar går inte att undvika.

4. Djurplågeri

En lag infördes under Obamas administration som skulle förhindra djurplågeri inom hästuppfödningen, men den hann inte "helt träda i kraft" och Trump har inte visat något intresse av att fortsätta med skärpningarna.

Wikimedia. Tennessee Walker-hästen Elvis.

Lagen berör främst Tennessee Walking-industrin och skulle förbjuda användandet av plågsamma kilar för att höja hovarna, kemikalier och andra anordningar som ska göra att hästen går den säregna gången "big lick", skriver Hippson.

5. Media

I stormens öga runt "alternativ fakta" befann sig Trumps pressteam med Sean Spicer i spetsen. Han var hård mot media och anklagade alla för att ljuga. Sedan gjorde han en pudel efter att Kellyanne Conway pratat om "alternativ fakta". Ja, vi säger det en gång till i kör: "alternativ fakta".

Giphy

Under gårdagen kom nästa stora bomb. Trumps strateg Stephen Bannon tycker att journalister och media ska sitta på sin plats och "shut the hell up", skriver NY Times.

Tydligen finns det ett missförstånd där media finns till för att granska makten så att inga fel begås. Att Trump är fientlig mot journalister och har pekat ut bland annat CNN som "lögnare" bådar inte gått för hans presidentskap.

6. Minoriteter och klimathotet

Dagen efter presidenten svors in så rapporterade flera amerikanska medier att information för HBTQ-personer och andra minoriteter helt försvunnit från Vita husets hemsida. Vilket tolkades som att Trump inte alls ville delta i minoriteters kamp för lika rättighet.

Buzzfeed skrev senare att det inte borde ha blivit så hätsk stämning då den nya administrationen helt enkelt bara möblerar om hemsidan. Men många tyckte ändå att det oroväckande.

Dessutom försvann informationen om det globala klimathotet, vilket upprört flera statliga myndigheter som jobbar med forskning om just klimatet, skriver BBC.

Läs också om tweeten där Donald Trump attackerade Twilight-skådisen – eller se bilder från den omtalade protesten Women's March.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du orolig för vad Trump ska göra?
Tack för din röst!
Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela