Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mysteriet växer kring mordet på Kim Jong-uns halvbror – giftattacken planerad länge

- 16/02/2017, 07:36
Kim Jong-nam är halvbror till Nordkoreas ledare Kim Jong-il.
1 av 3

Kim Jong-nam är halvbror till Nordkoreas ledare Kim Jong-il.

TT

Han har varit på flykt från landet sedan början av 2010-talet.
2 av 3

Han har varit på flykt från landet sedan början av 2010-talet.

TT

Då flydde han.
3 av 3

Då flydde han.

AP

I måndags mördades Kim Jong-uns halvbror av nordkoreanska agenter, något Kim Jong-un beordrade redan 2012.

Det var i tisdags det inkom rapporter om att Kim Jong-nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-un, har blivit lönnmördad i Malaysia.

Enligt uppgifter ska han ha blivit förgiftad på en flygplats av två kvinnliga nordkoreanska agenter. Under onsdagsmorgonen lokal tid greps en 28-årig kvinna på flygplatsen i Kuala Lumpur, Malaysia. Enligt Reuters rör det sig om en välplanerad attack – och att Kim Jong-un planerat mordet lönge.

Nu uppges ännu en kvinna ha gripits, misstänkt för mordet på Kim Jong-nam.

Kim Jong-nam ska ha levt i exil efter att ha flytt Nordkorea. Han hade gjort sig känd som förespråkare för reformer och var kritisk mot ledardynastin i Nordkorea, enligt Aftonbladet.

År 2001 ska Kim Jong-nam ha blivit påkommen med att försöka ta sig in på Disneyland i Japan med ett falskt pass. Efter händelsen ansågs han inte längre som den självklara arvingen efter fadern Kim Jong-il, vilket då lämnades över till Kim Jong-un.

Bildkälla: TT

Sedan 2012 ska Kim Jong-un ha haft en "stående order" om att vilja få sin halvbror lönnmördad.

I tisdags bekräftade sydkoreanska myndigheter att Kim Jong-nam har blivit mördad och att agenterna var nordkoreanska, skriver Aftonbladet.

Läs även om allt mystiskt som har hänt i Nordkorea 2016 och att alla vet att Donald Trump vann presidentalt – förutom Nordkorea.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.