Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Donald Trumps deklaration läckt – så mycket har han fuskat med skatten

Donald Trump har tidigare vägrat visa sin inkomstdeklaration.
1 av 3

Donald Trump har tidigare vägrat visa sin inkomstdeklaration.

Montage TT

Men nu har den läckt ut ändå.
2 av 3

Men nu har den läckt ut ändå.

TT

Skandal! skriker Vita huset.
3 av 3

Skandal! skriker Vita huset.

TT

Nyheter | 15/03/2017 07:58

Donald Trump har tidigare vägrat visa sin deklaration, men nu har den läckt ut ändå – och avslöjar hur mycket skatt han undvikit.

Donald Trump är den första amerikanska presidenten någonsin att vägra offentliggöra sin skattedeklaration. Något han har fått mycket kritik för. Men nu tycks den ha läckt ut ändå, skriver Aftonbladet.

Tv-kanalen MSNBC ska nämligen genom ett anonymt mejl kommit över delar av Trumps deklaration från år 2005. Av den framgår att Trump tjänade hela 150 miljoner dollar – vilket idag motsvarar ungefär 1,4 miljarder svenska kronor.

38 miljoner dollar ska ha gått till skatt medan 100 miljoner dollar skrevs av för att undvika just federal skatt.

Nyheten om läckan spreds av MSNBC-profilen Rachel Maddow på Twitter.

"Vi har Trumps skattebesked," skrev hon.

Vita huset: "Har ett ansvar att inte betala mer skatt än vad lagen kräver"

Innan kanalen själva hann påbörja sändningen om deklarationen offentliggjorde Vita huset själva Trumps skatteuppgifter för 2005 – men utan att visa några dokument.

I ett uttalande skriver Vita huset bland annat att innan Trump blev president var han en av världens mest framgångsrika affärsmän som hade "ett ansvar inför sitt företag, sin familj och sina anställda att inte betala mer skatt än vad lagen kräver”.

De skriver även:

”Med det sagt, Mr Trump har betalat 38 miljoner dollar i skatt, detta trots stora avskrivningar, på en inkomst på mer än 150 miljoner dollar, samt att han har betalat tiotals miljoner i andra skatter som moms och arbetsgivaravgifter och de här illegalt publicerade uppgifterna bevisar just det”, skriver Aftonbladet.

"Det är olagligt"

Vita huset har uttryckt stort missnöje över att medier sprider Trumps skatteuppgifter.

– Det är olagligt att stjäla och publicera en deklaration. De oärliga medierna kan fortsätta att föra upp det här på agendan, medan presidenten fokuserar på skattereformer som kommer att gynna alla medborgare, säger en talesperson från Vita huset enligt SVT.

Donald Trump har tidigare blivit kritiserad av Hillary Clinton under en debatt mellan presidentkandidaterna för att han inte ha betalt federal skatt.

– Det är för att jag är smart, svarade han då.

Kan ha undvikit skatt i 18 år

Och att undvika federal skatt verkar inte så ovanligt för Trump.

I oktober i fjol publicerade New York Times delar av Trumps deklaration för 1995. Då visade det sig att han hade redovisat en ekonomisk förlust så stor att han kan ha undvikit federal inkomstskatt i 18 år.

Då svarade Trump med:

”Jag kan våra komplexa skattelagar bättre än alla tidigare presidentkandidater och jag är den ende som kan fixa dem," enligt SVT.

Läs även om den mycket kritiserade videon som avslöjar Donald Trumps förnedrande kommentarer om kvinnor.

Ska presidenter tvingas visa sina deklarationer?