Tiden snart ute för tamilsk gerilla

Slutet förefaller nära för den tamilska gerillan i Sri Lanka.


Slutet förefaller nära för den tamilska gerillan i Sri Lanka. Armén uppger sig ha dödat fler än 420 gerillamedlemmar under veckoslutet och tror sig ha gerillans högste ledare inom räckhåll.

Efter att för ett antal år sedan ha behärskat mer än en tredjedel av landets yta är gerillan - den begränsade skara som återstår - inträngd i ett knappt 20 kvadratkilometer stort område på landets nordöstra kust.

En militär talesman sade på söndagen att det enda område som återstår att "rensa" är den vapenfria zon som inrättades tidigare i år som skydd för de civila.

FN har bedömt att omkring 100 000 civilpersoner har hållits kvar i gerillans sista område, mer eller mindre som mänskliga sköldar, och har tillsammans med en rad människorättsorganisationer uttalat stor oro för att civila ska hamna i skottlinjen i en slutuppgörelse mellan armén och LTTE-gerillan.

Armén hävdar att den de senaste dagarna har dödat gerillaledaren Velupillai Prabhakarans livvaktschef, kallad Gaddafi, de kvinnliga gerillakrigarnas högsta ledare Vidusha och en kommendant kallad Thipan.

Mycket tyder enligt militären på att den mytomspunne LTTE-ledaren Prabhakaran finns i närheten. Soldater ska ha hittat vad de tror är de utbrända resterna av hans skottsäkra bil. Enligt den statsägda tidningen Sunday Observer har armén också hittat Prabhakarans födelseattest och hans privata fotoalbum.

Den tidigare medietillvända gerillan har de senaste dagarna inte kunnat nås för kommentarer och inga oberoende journalister kan komma in i stridsområdet för att på egen hand få arméns uppgifter bekräftade.

När armén nu är framme vid den "vapenfria zonen", börjar vad som i förväg har beskrivits som krigets kanske svåraste och farligaste skede.

Diplomatiska bedömare hoppas att armén ska nöja sig med att belägra området för att ge de civila en chans att ta sig ut.

Sri Lankas de facto försvarsminister Gotabhaya Rajapaksa sade på söndagen att armén inte har någon brådska med att gå in i området, särskilt som underrättelserapporter tyder på ökande motsättningar mellan de kvarvarande gerillaledarna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!