Det krävs en hel del för att avsätta en president.
1 av 6
Det krävs en hel del för att avsätta en president. - Foto: TT (montage)
Det har aldrig hänt förut.
2 av 6
Det har aldrig hänt förut. - Foto: TT
Och Trump får antagligen stöd i senaten.
3 av 6
Och Trump får antagligen stöd i senaten. - Foto: TT
Även om det enligt experter finns klara skäl till att kalla Trump inför riksrätt.
4 av 6
Även om det enligt experter finns klara skäl till att kalla Trump inför riksrätt. - Foto: TT
Donald Trump blir isåfall den första presidenten att bli avsatt.
5 av 6
Donald Trump blir isåfall den första presidenten att bli avsatt. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Vita huset.
6 av 6
Vita huset. - Foto: TT

8 saker som händer om Donald Trump blir avsatt

Om Donald Trump skulle bli avsatt skulle han bli den första presidenten någonsin som blev det.


Du är inte ensam om du tänkt tanken att USA:s president Donald Trump kan bli avsatt. Saken är den att det faktiskt inte är så enkelt som det verkar, även om det finns grunder att kalla presidenten till förhör.

För att förtydliga: i USA kan alla av landets befattningshavare och tjänstemän kallas till förhör i kongressen och kan också av representanthuset ställas inför riksrätt (på engelska kallat "impeachment") som senare behandlas i senaten.

Riksrätten i USA är inte juridisk, utan rent politisk. Så det påverkar egentligen bara personens politiska karriär och hamnar inte i brottsregistret. Om fallet inte går vidare till en juridisk domstol.

Donald Trump, riksrätt, avsatt, kongressen, senatenBildkälla: Giphy

Här är åtta saker du behöver veta om Donald Trump skulle bli "avsatt", eller "impeached" som alltså är själva processen till att bli avsatt. Det vill säga att presidenten kan bli "impeached" av representanthuset – och sedan bestämmer senaten om presidenten blir avsatt. Krånligt? Häng med!

1. Ingen president har tidigare blivit avsatt

Men två presidenter har tidigare blivit kallat till riksrätt och uttalats som skyldiga av representanthuset i kongressen. De kom fram till att Bill Clinton blev "impeached" 1998, men senaten beslutade att inte avsätta honom. Han blev bland annat "åtalad" för att ha ljugit om sin otrohetsaffär med praktikanten Monica Lewinsky.

Clinton blev kallad inför riksrätt 1998. Bildkälla: Wikimedia

Även Andrew Johnson blev kallad inför riksrätt 1868 för att ha brutit mot regler innefattande brott mot "ämbetet", vilket kort sammanfattat innebär att representanthuset tyckte att han "betett sig fånigt, skamligt och vanhedrande". Han friades i senaten från att bli avsatt med en röst.

Många av er historiefans kanske tänker på Richard Nixon som blev kallad inför riksrätt efter Watergate-skandalen. Han hann dock avgå på eget bevåg innan processen drog igång.

2. Experter menar att det finns skäl till att avsätta Trump

Professorn Allan Lichtman vid American University är expert på amerikanska val och han är övertygad att landets 45:e president kommer ställas inför riksrätt. Han är så säker att han skrivit boken "The Case of Impeachment" som kommer ut i april.

Donald Trump, avsattBildkälla: TT

En annan expert, Christopher Lewis Peterson som är juridikprofessor vid University of Utah, har skrivit en 23 sidor lång vetenskaplig artikel som pekar på att Trump bland annat har varit oärlig när det kommer till hans företags- och affärsverksamhet. Även det som skedde innan Trump blev president, skriver brittiska Metro.

3. Om det skulle hända så först och främst…

…så skulle representanthuset i kongressen behöva gå igenom fallet och komma fram till att det finns grunder för att presidenten ska bli "impeached". Om de kommer fram till det så skickas det vidare till senaten som har den enda makten att avsätta en president.

Bildkälla: Wikimedia

Efter det första steget skulle Trump kunna vandra tillbaka till Vita huset och jobba på precis som vanligt.

4. Sen dags för steg två

Om representanthuset (med utvalda politiker) i kongressen lämnat över ärendet till senaten så sker en omröstning bland de 100 medlemmarna där. Det krävs en majoritet av rösterna att avsätta en president och som nämnt tidigare har det aldrig hänt.

Bildkälla: Wikimedia

Det är också inte troligt att det händer i Trumps fall eftersom det är en majoritet av presidentens parti "Republikanerna" som har rösträtt i både representanthuset och senaten. Även om han inte är jättepopulär i sitt eget parti heller, skriver Independent.

5. Den här personen tar över

Om president Donald Trump skulle bli avsatt skulle naturligtvis landets vice president Mike Pence ta över makten. Om det helt oväntat skulle bli så att både Trump och Pence blev avsatta så faller lotten på talmannen i representanthuset Paul Ryan.

Mike Pence. Bildkälla: Wikimedia

Och om även han skulle bli avsatt i en hypotetisk masskandal skulle presidentämbetet gå till senatens tillförordnade ordförande Orrin Hatch. Catchy namn på en president, eller hur? Första kvinnan på listan står på plats 14 i successionsordningen – transportminister Elaine Chao.

Bildkälla: James F. X. O'Gara - Hudson Institute/Wikimedia

6. Så stor är risken att Trump faktiskt blir avsatt

Den är inte "yuuuuge". Den är faktiskt extremt pytteliten. Dels för att ingen president har blivit det tidigare och dels för att presidenten antagligen har republikanerna i senaten på sin sida.

TrumpGiphy

Oddsen är dock väldigt låga för att fallet kommer tas upp under hans första år. 4 mot 1 för att det kommer hända, skriver brittiska Metro.

7. Den här är största faktorn för att avsätta presidenten

Trump hade i sitt schema två besök till domstolen för två olika ärenden. Dels blev presidenten anklagad för våldtäkt mot en 13-årig flicka. Rättsfallet lades ner innan det hann nå domstolen.

TrumpBildkälla: Giphy

Men åtalet mot Trump om bedrägeri rörande hans skola Trump University stod kvar och slutade med en förlikning. De här sakerna blandat med misstänkta Ryssland-kopplingar, sexuella ofredanden och Trumps konstanta twittrande skulle teoretiskt sett kunna bli hans undergång, skriver Huffington Post.

8. Det finns många som vill se presidenten avsatt

På hemsidan impeachdonaldtrump.com samlas information om varför Trump borde bli kallad inför riksrätt. Även en namninsamling på change.org finns som har nästan 300 000 underskrifter.

Bildkälla: change.org

Läs också om en expert som uttalat sig om att Trump kan vara psykiskt sjuk och farlig – eller läs om Trumps attack mot Sverige.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
USA
Tror du att Trump blir avsatt?
Tack för din röst!