Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rakhmat Akilovs bror kände inte till terrordådet: "Är det sant?"

Rakhmat Akilov har tagit på sig terrordådet på Drottninggatan.
1 av 3

Rakhmat Akilov har tagit på sig terrordådet på Drottninggatan.

Facebook/TT

Han är från Uzbekistan, men kom till Sverige 2013. I februari fick han utvisningsbesked.
2 av 3

Han är från Uzbekistan, men kom till Sverige 2013. I februari fick han utvisningsbesked.

Facebook

Hans bror kände inte till händelsen.
3 av 3

Hans bror kände inte till händelsen.

TT

Nyheter | 26/04/2017 09:11

Det var 7 april som Rakhmat Akilov körde in i en folkmassa med en kapad lastbil. Men hans bror kände inte till händelsen.

Det har snart gått tre veckor sedan det fruktansvärda terrordådet på Drottninggatan, som tog fyra människors och en hunds liv.

39-åriga Rakhmat Akilov har erkänt att han kapade en Spendrups-lastbil och körde en vansinnesfärd med målet att skada så många som möjligt. Han är nu häktad, skäligen misstänkt, för terrordåd genom mord, efter dådet som han ska ha genomfört på uppmaning av terrorsekten IS.

I tisdags framkom uppgifter om att säkerhetstjänsten hade gripit Akilovs 44-årige bror i en förort till staden Samarkand i Uzbekistan. Han och andra familjemedlemmar förhördes, men släpptes därefter fria.

Kände inte till broderns terrordåd

Rakhmat Akilov har två äldre bröder, en av dem är en halvbror. Mellanbrodern Olim Akilov ska vara den som han står närmast, och även den som greps söndagen 23 april. Han bor i en by utanför Samarkand, där Aftonbladet besökte honom två veckor efter broderns dåd.

Då kände han inte till vad hans bror hade gjort.

– Han berättade hela tiden hur bra han trivdes. Hur mycket vänligare alla var där än i Ryssland. Han älskade Sverige och sa att det var ett perfekt land. Han ville starta ett nytt liv där. Jag tror att drömmen var att ta familjen dit, berättar Olim Akilov för Aftonbladet.

Olim Akilov har varit de arbetslös de senaste månaderna, och därför inte haft råd med telefon eller internet. Senast han ens talades vid med sin bror var i januari, en månad innan Rahkmat fick avslag på sitt uppehållstillstånd.

Olim fick alltså först höra om dådet genom Aftonbladets reportrar, som lät honom själv läsa artiklar om händelsen på en rysk nyhetssajt. Han frågar reportern om det verkligen är sant, om hans bror verkligen har erkänt.

Ingen religiös uppväxt

Rakhmat och Olim Akilov hade inte en religiös uppväxt. Att Rakhmat har blivit mer religiös på sistone var heller inget Olim kände till.

– Jag förstår ingenting av det där. Det finns inga religiösa personer i vår familj, ingen som kan ha inspirerat honom... säger han till Aftonbladet.

Han ska heller aldrig ha talat om radikal islam och enligt Olim skulle det vara omöjligt att hitta koranen i Rakhmats hem.

Olim menar att Rakhmat aldrig har varit religiös, och att den enda kopplingen till religion när han som barn fick lära sig läsa koranen på arabiska.

Olim poängterar att brodern var väldigt smart som barn. När han gick i sjätte klass läste han åttornas matematik.

De båda växte upp i en fattig, traditionell sovjetisk familj, och var båda väldigt unga när Sovjetunionen föll. Rakhmat var då bara 13 år när den självständiga staten Uzbekistan föddes. Familjen Akilov var inte glada i förändringen, och var rädda att förlora banden till Ryssland.

"Han älskade Sverige"

Rakhmat Akilov flyttade till Ryssland 2009 för att börja jobba på samma cementfabrik som Olim. På kvällarna jobbade han extra som snickare. Samtidigt var deras båda familjer kvar i Uzbekistan.

Men 2013 blev Rakhmat av med jobbet på cementfabriken och flyttade tillbaka till Uzbekistan, samtidigt som hans fru började arbeta i Turkiet. Bara något år senare åkte Rakhmat till Sverige. Troligtvis för att han träffat andra gästarbetare från Kaukasien som arbetat där.

– Han berättade hela tiden hur bra han trivdes. Hur mycket vänligare alla var där än i Ryssland. Han älskade Sverige och sa att det var ett perfekt land. Han ville starta ett nytt liv där. Jag tror att drömmen var att ta familjen dit.

Enligt Olim förändrade flytten till Sverige Rakhmat. Han upplevde Rakhmat som lugnare och trevligare, men framför allt lyckligare i Sverige.

"Han hade något att återvända till"

Det var i februari i år som Rakhmat fick besked om att han skulle utvisas från Sverige.

Omil beskriver honom som en vänlig person, och tror inte att utvisningen skulle få honom att bli arg. Han menar att även om han utvisas finns det något kvar att återvända till.

Uzbekistan må vara fattigt, men Omil menar att det alltid finns ett sätt att ordna mat till sin familj. Han har sparat Rakhmats svetsarutrustning i fall han kommer tillbaka någon dag.

Konflikt med frun

Enligt brodern fanns det en konflikt mellan Rakhmat och hustrun. Hon var den enda som kunde få honom arg.

Enligt Omil gillade inte Rakhmat att frun reste till Turkiet och lämnade barnen ensamma i Samarkand, och säger att det är det enda de bråkade om någonsin. Både på telefon och när de sågs.

2015 åkte Rakhmat Akilov till Turkiet för att försöka övertala hustrun att återvända hem till Uzbekistan. Han misslyckades då, men i augusti 2016 reste hon tillbaka till hemlandet.

– Han lovade och försäkrade henne att pengarna han tjänade i Sverige skulle räcka för att försörja hela familjen, berättar Olim Akilov.

Rakhmat Akilov förlorade jobbet i Sverige, och fick så småningom utvisningsbeslut över sig. 30 dagar före attentatet återvände hustrun till Turkiet, skriver Aftonbladet.

Se även: Rakhmat Akilov, 39, är mannen som misstänks för attacken.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.