Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 händelser som kan betyda slutet för Trump som president

- 18/05/2017, 16:33

Donald Trump är känd för att bråka med allt och alla. Nu kan det faktiskt ha gått så långt att han kan bli kallad inför riksrätt.

Donald Trumps presidentskap har kantats av diverse skandaler. Några mindre, några extremt stora. Den senaste tiden har avskedandet av FBI-chefen James Comey mötts av skarp kritik.

En kritik som den senaste veckan har eskalerat till följd av nya avslöjanden. Det är en av skälen till att många experter och politiker tror att det kommer leda till att Trump får lämna posten som president. Här kan du läsa om 8 saker som händer om han kallas inför riksrätt (processen att bli avsatt).

Giphy/Simon Lundberg

1. Skandalen med FBI

Trump och Comeys bråk har pågått en längre tid efter Trumps vinst i presidentvalet 2016. Kort sammanfattat så började det med att FBI öppnar en utredning om Rysslands inblandning i valet. Trump får information om att Rysslands president Vladimir Putin har en stark inblandning i att sprida propaganda.

När medier börjar skriva om att Vita huset bett Comey och FBI att motbevisa rysk inblandning så ilsknar Trump till. I mars 2017 så bekräftar Comey en gång för alla att det pågår en stor utredning om just Rysslands inblandning. Kort därefter, i maj, får han sparken – enligt Trump för att han öppnat utredningen om Hillary Clintons mejlanvändande så nära inpå valet. En förfrågan som faktiskt kom från bland annat Trump själv...

Hillary ClintonTT

Donald Trump ska, enligt en ny granskning från Washington Post, ha bett Comey och FBI att inte utreda den tidigare nationella rådgivaren Michael Flynns kopplingar till Ryssland (som han fick sparken för). Någontin som kan vara olagligt, enligt Washington Post.

Michael FlynnTT

2. Läckt hemliga uppgifter till Ryssland

Den här veckan kunde Washington Post avslöja att Trump läckt hemlig information till den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Snabbt så dementerade Trumps stab påståendet, men presidenten var stolt över att han gjort det.

Trump och Lavrov. Bildkälla: TT

Enligt Politico är det extremt förvirrande att jobba för Trump just nu – och efter att han ska ha sagt att det var "hans rätt" att sprida vilken information som han vill så rasar även hans partikamrater.

Den republikanske senatorn John McCain liknar fallet med Watergate.

3. Falska påståenden om avlyssning

På tal om politiker och FBI så krävde Trump att underrättelsetjänsten skulle undersöka om den tidigare presidenten Barack Obama avlyssnat honom i hemlighet.

Donald Trump är argTT

FBI kom fram till att så inte var fallet och bad Trump att ändra på sina hårt riktade tweets. Även republikanske senatorn John McCain var riktigt förbannad och kallade det hela för en skandal som borde leda till Trumps avgång.

4. Rättsliga fall och sexuella trakasserier

Donald Trumps presidentkampanj kantades av skandaler. Det är svårt att glömma hans "grab them by the pussy"-kommentarer som släpptes under pågående val i USA. Det slutade inte där. Flera kvinnor anklagade Trump för sexuella trakasserier och även våldtäkt.

En kvinna drog honom inför rätta – men drog tillbaks stämningsansökan efter rädsla för vad som skulle kunna hända.

TrumpTT

Dessutom hade Trump varit oärlig när det kommer till hans företags- och affärsverksamhet. Även det som skedde innan Trump blev president är grund till att bli dragen inför riksrätt. När Trump dessutom gick till attack mot klädkedjan Nordstrom efter att de dragit in dottern Ivanka Trumps klädkollektion så sa experter att "det vore skäl till att 'få sparken'".

5. Lite väl snabb på att bråka

Ett orosmoment har inte bara varit Trumps starka kopplingar till Ryssland, men att han varit väldigt snabb med att bråka med Kina, Mexiko, Sverige (ni minns den här grejen, va?) – och Nordkorea. Dessutom möttes han av kritik för att ha släppt en bomb (världens största) över Afghanistan.

TrumpGiphy

Det har skapat ytterligare ett skäl till att han inte anses passa att sitta på sin ledande position. Han är ju som bekant också väldigt snabb på att skicka ut hot och hat på Twitter.

Läs också om experten som har diagnosticerat Trump som "psykiskt sjuk och farlig". Eller läs vad han åstadkommit på sina första 100 dagar som president.

Blir Trump avsatt snart?