Torsdag 15 Apr
Stockholm

Sherry, 11, tvingades gifta sig med mannen som våldtog henne

Barngiftermål förlovningsring.
1 av 5
I USA är det inte ovanligt att barn så unga som 11 tvingas gifta sig. Bilden är ett montage och har ingenting med personerna i artikeln att göra. Foto: Pixabay (montage)/TT
barnäktenskap
2 av 5
I flera stater finns ingen gräns på hur ung man kan vara. Bilden är ett montage och har ingenting med personerna i artikeln att göra. Foto: Pixabay (montage)
barnäktenskap brud
3 av 5
Bilden är ett montage och har ingenting med personerna i artikeln att göra. Foto: Pixabay (montage)
barnäktenskap brud
4 av 5
Bilden är ett montage och har ingenting med personerna i artikeln att göra. Foto: Pixabay (montage)
Barnäktenskap
5 av 5
Det finns ett kryphål när det kommer till barnäktenskap i USA. Bilden är ett montage och har ingenting med artikeln att göra. Foto: Pixabay (montage)

USA fördömer ofta andra länder där barnäktenskap tar plats. Men det finns flera kryphål i staternas lagar. Här är en av många berättelser.

Kommentera (189)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sherry Johnson var bara elva år gammal när hon tvingades att gifta sig med en 20-årig man. Samma man som våldtagit henne och gjort henne gravid, skriver New York Times.

Hon säger själv att det inte alls är särskilt ovanligt att unga flickor och kvinnor tvingas att gifta sig med äldre män inom pingstkyrkan i USA. En vanlig orsak är att kyrkans äldre inom pingströrelsen vill gömma faktumet att en våldtäkt har ägt rum. Staten Florida, där Sherry växte upp, har ingen gräns för hur gammal man måste vara för att ingå äktenskap. Det gör att barnäktenskap är möjliga.

Barn barngiftermål brud
Bilden är ett montage och har ingenting med personen i artikeln att göra. Bildkälla: Pixabay

Sherry berättar att hennes fruktansvärda historia började med att hon blev våldtagen av både en präst och en församlingsmedlem. Hon födde sitt första barn redan när hon var tio år gammal – och alltså ett barn själv. Födelseattest från sjukhuset bekräftar att hon faktiskt bara var tio när hon blev mamma.

I hennes historia var den största anledningen till att hon blev påtvingad giftermål en möjlighet för kyrkan att dölja utredningen av våldtäkter. Till och med domstolen ska ha sagt att "det enda vi vill nu är att du ska gifta dig".

Nu är Sherry vuxen och jobbar dagligen med att påverka politiker till att helt förbjuda barnäktenskap. När hon själv var ett barn så var hon redan mamma och fick själv inte gå i skolan. Totalt fick hon nio barn, medan hennes man kunde åka iväg och lämna Sherry helt ensam med barnen.

Sherry minns ett fruktansvärt liv och menar att hon själv blev fängslad – när hennes påtvingade man borde blivit det.

– De tog av hans handbojor och satte de på mig istället genom att jag tvingades att gifta mig helt utan vetskap om vad som hände, säger hon till New York Times.

Barnäktenskap barngiftermål
Bilden är ett montage och har ingenting med personen i artikeln att göra. Bildkälla: Pixabay

USA fördömer aktivt barnäktenskap i andra länder, men i flera stater finns kryphål och väldigt få bestämmelser rörande åldersbegränsningar. Mer än hälften av alla stater har ingen undre gräns och i Florida så tvingas unga under 16 års ålder att gifta sig väldigt ofta.

Mellan 2000 och 2010 godkändes nästan 35 000 barnäktenskap i staten Texas och 167 233 i hela landet. Mörkertalet här kan fortfarande vara stort.

I en del stater finns minimikravet på mellan 14 och 16 års ålder, enligt en rapport från människorättsorganisationen Tahirih.

Men i följande stater finns ingen gräns – och tekniskt sätt öppet för minderåriga att gifta sig:

Arizona, Arkansas, Kalifornien, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Idaho, Kentucky, Louisiana, Maine, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Missouri, Nevada, New Jersey, New Mexico, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Texas, Washington.

I en debattartikel publicerad i Dagens Samhälle 2016 så hävdar Carolina Saf, doktorand i internationell privaträtt, att det finns kryphål i svensk lag om äktenskapet godkänts i annat land.

Läs också om en lag som ska fria männen om de gifter sig med personen de våldtagit – eller läs om landet där det tekniskt sett kan bli lagligt att gifta sig med en nyfödd bebis.

TV: I sista sekunden räddar de 5-åringen från att giftas bort

Kommentera (189)
Kopiera länk
Dela