Is är snart besegrrade.
1 av 3
Is är snart besegrrade. - Foto: TT
Irakiska specialstyrkan bevakar IS.
2 av 3
Irakiska specialstyrkan bevakar IS. - Foto: TT
Irakiska styrkan bevakar IS positioner i Mosul.
3 av 3
Irakiska styrkan bevakar IS positioner i Mosul. - Foto: TT

Experten: En tidsfråga innan IS är krossade

IS förlorar allt mer fäste i Mosul, Irak. Nu tror terrorexperten Thomas Slensvik att terrorsekten snart kan vara besegrade.


2014 utropade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi kalifat i Mosul, Irak. Målet är att göra bland annat Irak och Syrien till ett muslimskt teokratiskt rike med islamsk lag.

Terrorgruppen har som vana att med fruktansvärda metoder avrätta människor, och kidnappa kvinnor och barn för att göra de till sexslavar. Nyligen rapporterades att en kvinna tvingades äta sitt eget barn.

Irakiska och kurdiska styrkor tror sig snart kunna besegra IS i Mosul. För en vecka sedan sprängdes den över 800 år gamla al-Nuri-moskén där kalifatet utropades.  Något som för Iraks president Haider al-Abadi menar är beviset på Mosuls frigörelse.

Irakiska specialstyrkan bevakar IS. Bildkälla: TT

Snart kan allt vara över för terrorsekten. Detta ror åtminstone den norska experten Thomas Slensvik, huvudlärare i strategi och doktrin vid Försvarshögskolan i Norge.

– IS kontrollerar fortfarande små områden i staden. Men det är bara en fråga om tid innan IS är besegrade. nom kort tid har nog de irakiska styrkorna tagit tillbaka områdena, även om det kan ta några månader, säger Slensvik till norska TV2.

Enligt Slensvik är IS pressade på alla fronter. Eftersom antalet stridande för IS sjunker har de svårt att mobilisera sig. 

Även Raqqa, IS egenutnämnda huvudstad i Syrien, har drabbats hårt av IS belägring.

–  Raqqa är omringat, men det är bara en tidsfråga innan IS mister kontrollen. De har heller ingen möjlighet till motoffensiv, säger Slensvik.

Irakiska styrkan bevakar IS positioner i Mosul. Bildkälla: TT

Enligt han skulle de syriska styrkorna kunna ta ner IS på bara någon vecka. Men det kommer troligtvis ta några månader.

Det finns tre alternativ, enligt Slensvik, för vad som kan hända med IS om de förlorar. De kan antingen bli en motståndsrörelse, flytta på sig eller så kommer de upphöra. 

IS fördel har alltid varit att de har haft ett belägrat område, vilket andra terrororganisationer likt al Qaida inte har haft.

Men när IS nu förlorar sitt fäste kan det innebära slutet för terrorsekten – eftersom de kommer få svårare med rekryteringen.

De irakiska och syriska styrkorna har tidigare gett en rapport om att sekten skulle ha besegrats i slutet av maj. Men Selvik tror det handlar om ett år. Efter det menar han att det inte bör finnas en risk för terrorsekten att komma återuppstå, skriver TV2.

Svenske Jesper, 26, strider mot IS och har nu gripits – läs mer om det här.

Se även: Terrorgruppen IS pekar ut Stockholm i ny propagandafilm

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du det blir fred i Syrien snart?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.