Möt familjen som vägrar sina barn skola, medicin och vaccin

- 12/09/2017, 17:58 -

Två föräldrar har blivit en snackis i Storbritannien eftersom de lever en "naturlig livsstil" utan skola, regler och medicin.

Adele och Matt Allen från Brighton ser på ytan ut att vara som vilka föräldrar som helst. Men hemma i Storbritannien har de mötts av hård kritik för sin livsstil. De tror nämligen på att leva "off-grid", eller en så kallad "naturlig livsstil".

Facebook

Med andra ord tror de inte på modern medicin, vill hemskola sina barn och mamman ammar fortfarande deras femåriga son. När familjen besökte morgonprogrammet "This Morning" 2016 kissade dottern på studiogolvet. När mamman inte reagerade kallades hon för "en dålig mamma".

Faksimil ITV

Men vad är egentligen grejen med familjens livsstil? Här är några viktiga punkter som förklarar en del av vad "off-grid"-föräldrar gör, enligt mamman själv som intervjuats av brittiska Metro.

Lotusfödsel

När båda barnen, Ulysses och Ostara, föddes fick deras navelsträng sitta kvar tills den naturligt föll av. Det kallas populärt för en "lotusfödsel". Under födseln, som skedde i parets hem, tog inte mamman några mediciner och hade ingen läkare eller sköterska i närheten.

– Att föda på sjukhus kändes inte naturligt för mig. Dels så har vi känslan av att bli observerad av främlingar och sen kan man bli påtvingad diverse läkemedel när man är svag, berättar hon för Metro UK.

Själva moderkakan förvaras i en plastpåse tillsammans med salt och rosor för att torka ut – och för att dölja lukten. Det tog sex dagar för navelsträngen att falla av naturligt för båda barnen.

Självförsörjande

Familjen lever så självförsörjande som det går genom att odla egna grönsaker som de tillagar i hemmet. De beskriver det som att slippa leva "institutionaliserat".

– Vi efterforskade en del rörande livsstilen, men vi går mest på känsla, förklarar pappa Matt för Metro UK.

Facebook

Amning

Adele tror stenhårt på amning på heltid. Vilket i praktiken innebär att hennes femåriga son fortfarande ammar för att få "tröst och kärlek". Det är upp till sonen när han vill sluta, hälsar mamman.

Ett inlägg från familjens Facebook-sida om amning.

Inga läkarbesök

Adele och Matt tror inte på modern medicin. Istället ligger fokus på amning och naturmedicin. Exempelvis använder mamman bröstmjölk för att bota ögoninfektioner, serverar barnen citronjuice när en förkylning är på gång och tror att växter och örter attackerar de "onda bakterierna".

Ett av många inlägg på familjens officiella Facebook-sida om alternativ till modern medicin.

Även vid mer allvarliga sjukdomar är familjen tveksamma till professionella läkares inblandning.

– Om jag fick någonting allvarligt som cancer så skulle jag definitivt hellre ta den naturliga vägen. Jag tror helhjärtat på det. Om mina barn blev sjuka skulle jag följa min egen instinkt och det är den "naturliga vägen".

Dessutom använder familjen aldrig solskyddsfaktor på barnen då de inte tror att det skyddar mot cancer. På sin Facebook-sida och Instagram hävdar familjen att vaccin orsakar autism hos barn.

Instagram

Ingen skola

Barnen går inte i en traditionell skola eller förskola utan tillbringar sin tid med att "hänga i naturen" för att lära sig om växter. Även om familjen tror att skriva och läsa är en viktig del av livet så vill de inte tvinga sina barn in i skollivet. Femåriga Ulysses kan inte läsa, men kan känna igen siffror och bokstäver.

– Jag ser inget problem med det. Det finns inget skäl för honom att kunna läsa och skriva i hans ålder.

Facebook

Familjen tror stenhårt att hemskolade barn kan bli entreprenörer och bli mer självständiga i livet.

Hemmet

Nyligen blev familjen återigen omskrivna i brittisk media då Adele skrivit på Facebook att de har blivit vräkta.

Facebook

Enligt grannarna sover hela familjen i samma rum och deras trädgård ska vara "en misär". Mamman själv säger att det beror på att grannarna är oroliga för sin försäkring eftersom familjen ibland låter deras barnvagn torka i den gemensamma husingången.

Vad händer nu?

Enligt brittiska Metro vill familjen spara ihop tillräckligt med pengar för att kunna flytta till Costa Rica och leva ett helt ekologiskt liv.

Vad gäller i Sverige?

Det är komplicerat att svara på. Läkemedelsverket hanterar bestämmelser rörande vissa naturläkemedel som måste skrivas ut av en utbildad läkare. Dessutom är det striktare regler när det kommer till import och försäljning där "det är viktigt att vara vaksam då många olagliga och helt okontrollerade produkter finns på marknaden".

Socialstyrelsen gör hembesök för att se till att föräldrar och målsmän ger sina barn en rättvis uppväxt. Om de bedömer att uppfostran är en skada för barnet kan man som förälder bli av med vårdnaden. Socialstyrelsen hävdar själva att de gör en bedömning från fall till fall, erfar Nyheter24.

Barnkonventionen, som Sverige följer, hävdar också att "varje barn har rätt till bra hälsa och rätt till sjukvård – traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas."

Hemundervisning är däremot i de flesta fall olagligt i Sverige och här råder skolplikt i tio år. Därför kan det bli svårt att i Sverige leva som familjen Allen.

Bildkälla: TT

Läs också en debattartikel från en klinik som hävdar fördelarna med antroposofisk medicin, eller naturläkemedel.

TV: Mathias, 27, har sex med naturen – det gör han idag:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde det vara tillåtet att uppfostra sina barn så här?