Irland har föreslagit att alla som är dömda pedofiler blir av med sina pass.
1 av 2
Irland har föreslagit att alla som är dömda pedofiler blir av med sina pass. - Foto: TT
Anledningen är så att de inte ska kunna fortsätta åka utomlands för att köpa sex av minderåriga.
2 av 2
Anledningen är så att de inte ska kunna fortsätta åka utomlands för att köpa sex av minderåriga. - Foto: TT

Irland kan bli första landet i Europa att dra in passet för dömda pedofiler

Irland föreslår nu att dömda pedofiler ska bli av med sina pass. På det viset kan sexturism, där man köper sex av barn utomlands, minskas.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Irland vill bli det första landet i Europa som ska börja dra in pass för de som dömts för sexbrott mot minderåriga. Det kommer i sig förhindra att sexförbrytare reser utomlands för att begå fler pedofilbrott när de suttit klart sina fängelsestraff, skriver Irish Examiner.

Wikimedia

Australien har tidigare röstat igenom ett liknande förslag, och förslaget har redan nu stort stöd på Irland. Förslaget kommer från prästen Shay Cullen som bland annat har ansvar för barnhjälporganisationen PREDA i Filippinerna.

– Det kommer innebära stora fördelar i förhållande till barns säkerhet. När fler länder följer Australiens exempel kommer många fler barn bli skyddade mot gärningsmännen, säger han till Irish Examiner.

I Australien har fler än 20 000 sexförbrytare blivit av med sina pass och därmed har de inte någon möjlighet att lämna landet. Enligt beräkningar kommer ungefär 2 500 personer tillkomma på den listan per år.

TT

Förra året kom det nya hårda regler när det kommer till att ha ett svenskt pass – det kan du läsa mer om här. I juli kom en polis med ett förslag på att Sverige måste bli bättre på att riva pass tillhörande jihadister.

Läs också om vilket pass som är det mest sällsynta i världen – eller läs om anledningen till vilken färg det är på olika pass.

TV: Därför får du inte le på ditt passfoto

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Borde Sverige ha samma lag?
Tack för din röst!