Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polischefen: "Vi måste börja riva jihadisters pass"

- 31/07/2017, 11:00
Polischefen Erik Nord tycker att Sverige ska bli lika hårda som Storbritannien när det kommer till att riva misstänkta terroristers pass.
1 av 3

Polischefen Erik Nord tycker att Sverige ska bli lika hårda som Storbritannien när det kommer till att riva misstänkta terroristers pass.

TT

Internationell rätt hävdar dock att man inte får göra en person "statslös".
2 av 3

Internationell rätt hävdar dock att man inte får göra en person "statslös".

TT

Erik Nord tycker Sverige kan göra bättre.
3 av 3

Erik Nord tycker Sverige kan göra bättre.

TT

För att få bukt med problemen med terrorism föreslår polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, att Sverige måste börja riva pass.

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, går ut hårt mot insatserna för att bekämpa terror i Sverige. Han drar paralleller till Storbritannien där insatserna eskalerat drastiskt.

– Om terrorattackerna fortsätter så är min bild att Sverige och övriga länder inom Västeuropa kommer vidta samma åtgärder som man nu utövar i Storbritannien, säger polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, till Göteborgs-Posten.

TT

I Storbritannien har 40 terrormisstänkta personers pass rivits sönder. Totalt förstördes 152 stycken pass från 2011 tills idag, skriver Times.

Det var också efter terrorattacken mitt i London som de flesta blev fråntagna sina pass. Detsamma gällde efter terrordådet i Manchester.

Enligt internationella lagar får man inte riva ett pass om personen bara har en nationalitet. Har man dubbla medborgarskap är det möjligt att bli fråntagen ett pass.

Nu vill Erik Nord att Sverige ska bli lika hårda som Storbritannien. 

– Vi har "bara" haft en terrorattack i år, men mycket har förändrats sen dess här. Jag tror inte att det är långt kvar tills vi kan plocka bort såväl medborgarskap som uppehållstillstånd från personer som försöker krossa den liberala demokratin vi har här i Västeuropa, menar polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, till GP.

TT

Det kommer troligen att innebära en extrem arbetsbörda för den svenska polisen om de nya riktlinjerna införs. Terrorexperten Louisa Tarras Wahlberg är tveksam.

– Man måste ställa sig frågan hur effektiv en sån här åtgärd är, mot bakgrund att Storbritannien utsatts för flera terrorattentat bara i år. Det viktigaste är att få till stånd ett genomgripande förebyggande arbete i samhället där kommunens samtliga förvaltningar, tillsammans med polis och säkerhetspolis arbetar långsiktigt, säger hon till GP.

Erik Nord tror dock att det finns ett så pass allvarligt hot från radikaliserade islamister att polisen behöver mer makt att få bukt med terrorismen.

Efter terrorattacken i Stockholm hävdade Erik Nord att "de ansvariga måste utvisas". Läs mer om det här.

Läs också om varför Sverige har världens mest åtråvärda pass.

TV: Här är det enda som behövs för att beställa ett falskt pass

Har polischefen rätt?