Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Romer blir syndabockar i svåra tider

- 08/04/2009, 09:05 -

Under lågkonjuktur och svåra tider riskerar romer att pekas ut som syndabockar.

Under den internationella romska dagen meddelade fyra organisationer som behandlar mänskliga rättigheter att romer riskerar att stämplas som syndabockar. Detta då Europa går igenom svåra finansiella kriser och lågkonjuktur.

"I tider av ekonomisk kris, kan grupper som romer, tillsammans med invandrare och andra sårbara folkgrupper, bli syndabockar för extrema rörelser", stod det vidare i uttalandet.

Enligt en studie som gjorts i Europa uppger 50 procent av romer och zigenare att de utsatts för diskriminering minst vid ett tillfälle under det gångna året.

– Våra organisationer är djupt oroande över den fortsatta diskrimineringen och exkluderingen av romer, sade OSSE:s råd för minoriteter och mänskliga rättigheter, Europarådet för mänskliga rättigheter och EU:s råd för mänskliga rättigheter i ett gemensamt uttalande, enligt Eubusiness.

Under den senaste tiden har hatmotiverade incidenter ökat och organisationerna menar att "politiska ledare måste offentligt fördöma allt våld som riktas mot romer".

Den 22 april ska EU:s råd för mänskliga rättigheter presentera en rapport gällande diskrimineringen kring romer.

Skrivet av: