Sexmordet piskade upp zigenarhatet

Giovanna rånades, våldtogs och klubbades ihjäl. Nu är en rumänsk zigenare dömd.


ROM. Hela Italien skakades av det brutala sexöverfallet. I en av Roms norra förorter våldtog rumänen Nicolae Romulus Mailat lärarinnan Giovanna Reggiani, 47. Sen slog han ihjäl henne med en sten och dumpade liket i ett dike. Hon dog två dagar senare. Nu har Mailat fått sin dom.

Brutaliteten gav effekt. Över hela Italien utbröt förföljelser av rumäner i största allmänhet och rumänska zigenare i synnerhet.

I landet bor ungefär 140 000 romer - eller zigenare - av vilka många är från Rumänien och andra italienska medborgare. Och italienare har länge beklagat sig över kriminella rumänska gäng som härjar i landet.

Premiärminister Silvio Berlusconis högerregering har velat registrera romernas fingeravtryck. Något som väckt stor uppmärksamhet och fått italienarna att anklagas för rasism. Vissa medborgarrätssgrupper har till och med jämfört planen med nazisternas registrering av judar. Planen har dessutom fördömts av Europaparlamentet och den rumänska regeringen.

Våldsamt hat

Mordet på lärarinnan Giovanna Reggiani orsakade stort rabalder i nyhetsmedier och händelsen gav upphov till våldsamma attacker och förföljelser mot landets rumäner. Man ville hämnas den döda kvinnan och beväpnade män gav sig ideligen ut på gatorna på jakt efter rumänska zigenare.

– Det är väldigt farligt för oss här. Folk vill döda oss. Vi vill bara leva, arbeta och ge våra barn ett bättre liv. Det är allt en förälder kan önska sig – ett bättre liv för nästa generation, sade romen Dragan om kravallerna, enligt Daily Mail.

Domen

Nu har Mailat dömts till 29 års fängelse för rån, våldtäkt och mord, skriver Romnia Libera.

Mailat har erkänt sig skyldig till rånet, men förnekar övriga anklagelser. Mailat bad i rätten om nåd och bad om förlåtelse från gud. Med tårar rullande ned för sina kinder bad han rätten att tänka på hans familj.

Möjligen har hans straff lugnat ned situationen i Italien en aning och givit befolkningen upprättelse för mordet, men det finns de som hävdar att Mailat i själva verket är oskyldig och att det rör sig om rasförföljelse.

Mannens advokat, Piero Piccini, menar att rätten inte varit tillräckligt övertygade om den misstänktes skuld. Annars hade Mailat dömts till livstids fängelse. Det talas också om att personer ska ha mutats för att vittna mot honom.

Se ett rumänskt nyhetsklipp om händelsen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!