Stockholm

Nordkoreansk missil sågs av passagerare genom flygplansfönstret

Nordkoreansk missil
Missilen syntes från flygplansfönstret. Foto: TT

Flygbolaget Cathay Pacific rapporterade att besättningen under en flygning över Japan kan ha sett en missil tränga genom atmosfären.


Läs mer

Förra veckan utförde Nordkorea ett kärnvapentest och uppgav att en missil då skulle kunna nå USA. Testet ökade på spänningen med Sydkorea och USA som redan finns sedan tidigare konflikter.

Nu berättar flygbolaget Cathay Pacific för BBC att deras besättning under en flygning över Japan tror sig ha sett en missil från kärnvapentestet. De ska ha sett den explodera på dess väg tillbaka genom atmosfären. Två flygplan från Sydkorea har också rapporterat om en misstänkt anblick.

Passagerarna fick en chock. Bildkälla: TT

Till skillnad från andra länder så brukar Nordkorea sällan förvarna om sina tester vilket gör att de kan komma helt utan varning och hota flygplan. De har dock tillgång till information kring flygtrafiken som gör att de kan utforska luftrummet innan ett test.

Risken att en olycka skulle ske är väldigt låg, trots det så är det något som flygbolag tar hänsyn till. Det finns ett exempel från augusti i år då Air France begränsade luftrummet kring Nordkorea efter att ett av deras plan skulle ha flugit i närheten av en missil. 

Under måndagen 4e december, startade USA och Sydkorea deras största gemensamma luftburna övning någonsin. Övingen  är planerad att vara i fem dagar och involverar tiotusentals militärer, 230 flygplan inkluderat två dussin stealth-plan som ska vara svårare att upptäcka.

Bildkälla: TT

Enligt BBC fördömer Nordkorea övningen och har svarat med att USA nu "ber om kärnvapenkrig".

Läs även om de åtta gånger som Kim Jong-un varnat Donald Trump och USA - bara i år och se bilderna som visar exakt vad som händer när en atombomb sprängts.

TV: Så gick det till när mannen lyckades fly från Nordkorea

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du rädd för kärnvapenkrig?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.