Peter Madsen är misstänkt för mord alternativ dråp och brott mot giftefrid.
Peter Madsen är misstänkt för mord alternativ dråp och brott mot giftefrid. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Peter Madsen åtalas för sexualbrott och mord på Kim Wall

Danske uppfinnaren Peter Madsen har suttit häktad i fem månader, misstänkt för mordet på Kim Wall. Nu åtalas han.


Svenska journalisten Kim Wall försvann plötsligt 10 augusti i fjol i samband med en ubåtsfärd. Hon skulle göra ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen

Nu åtalas Peter Madsen för mord, brott mot griftefriden och sexualbrott. Åklagaren yrkar på livstids fängelse eller förvaring, alltså inlåsning på obestämd tid.

Madsen häktades kort efter Kim Walls försvinnande. Två veckor därefter hittades en torso i Køgebukten utanför Vestamager. Denna visade sig tillhöra Kim Wall.

Madsen har nekat till mordanklagelserna och hävdat att Kim Wall har dött till följd av en olycka. Han har däremot erkänt brott mot griftefriden. 

Åklagarens teori

Enligt åtalet misstänks Peter Madsen för att ha mördat och därefter styckat Kim Wall i ubåten. Därefter spred han kroppsdelarna i havet. Åklagaren tror heller inte att Kim Walls död var en olyckshändelse, utan snarare planerat av Madsen.

Åtalspunkten om sexualbrott baseras på skador i underlivet. 

Dödsorsaken är ännu okänd men troligtvis har Kim Wall dött av kvävning eller när hon fick halsen avskuren, enligt åklagaren.

Rättspsykiatriska undersökningen klar

Under utredningen har Peter Madsen genomgått psykiatrisk utredning för att klargöra om han lider av en psykisk störning.

Denna blev klar i december, men resultatet har inte offentliggjorts. 

Läkare meddelade Madsens psykiska status till Köpenhamnspolisen den 15 januari. De har kommit fram till att Madsen inte lider av en psykisk störning men anses farlig för sin omgivning, skriver Expressen.

Grovt sexuellt våld

Under tisdagens presskonferens framträdde åklagaren Jakob Buch-Jepsen och bekräftar att Peter Madsen inte bedöms att lida av en psykisk störning, därför yrkar Buch-Jepsen i första hand på livstids fängelse.

I Danmark är den genomsnittliga tiden för livstid 14 år. Om Madsen istället döms till förvaring, liknande det straff Anders Behring Breivik dömdes till.

Kroppsdelarna är fortfarande de viktigaste tekniska bevisen. Av den rättsmedicinska undersökningen framgår att Kim Wall har utsatts för grovt sexuellt våld, bland annat genom stickskador i underlivet som ska ha uppstått innan döden.

– Med hänsyn till Kim Walls anhöriga vill vi inte gå in på detaljer före huvudförhandlingarna, säger Buch-Jepsen under presskonferensen. 

Han meddelar även att de nu ser fram emot arbetsro.

Rättegången kommer inledas 8 mars 2018.

Läs mer om det så kallade ubåts-dramat:

Här är Leif GW Perssons teori om vad som hände på ubåten

Kim Walls mammas stora sorg efter beskedet

Peter Madsens version: Kim Wall fick 70-kilos lucka i huvudet

Polisens nya fynd: Har hittat såg i närheten av Peter Madsens ubåt

Peter Madsen ska utredas för fler mordfall – i Sverige

Nya beviset mot Peter Madsen: Har filmer på äkta mord

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt fallet om Kim Wall?
Tack för din röst!
Senaste nytt

E-handeln fortsätter att öka

Sverige näst bäst på patent

Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

1 timme sedan
För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

1 timme sedan
Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken på ny resa i hopp om vapenvila

1 timme sedan
USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten. På dagordningen: få till en vapenvila mellan Israel och Hamas samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger USA:s UD.