Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt "vaccin" mot cancer snart redo för test på människor

Nyheter | 07/02/2018 10:34

Forskare på Stanford University söker nu efter 15 människor att påbörja testerna av det nya omtalade vaccinet på.

Forskare från Stanford University i USA har utvecklat det omtalade och minst sagt innovativa vaccinet, säger The Daily Mirror.

Vaccinet ska kunna aktivera en försvarsreaktion i kroppen när man injicerar det i en tumör. Reaktionen gör så att kroppen börjar bekämpa cancern med sitt egna immunsystem men även andra tumörer som kan finnas i kroppen på samma gång.

Genom att ha grundligt testat vaccinet på möss med stor framgång så har forskarna från Stanford nu börjat leta efter patienter med lymfkörtelcancer för att utreda om deras vaccin fungerar på oss människor.

Eftersom man isolerar injiceringen till en specifik tumör så menar forskarna att det är ett väldigt konstnadseffektivt sätt att behandla patienten på samtidigt som att risken för olika biverkningar troligtvis inte kommer att vara lika hög som i andra behandlingar då man aktiverar hela immunförsvaret.

Cancerforskning
Bild: Pixabay

– Vår metod innebär att man applicerar små doser av två verkande medel för att stimulera immuncellerna, endast i tumören. På mössen så såg vi otroliga effekter över hela kroppen, inklusive elimineringen av tumörer i hela djuret, säger Ronald Levy, professor inom onkologi till The Daily Mirror.

Han fortsätter:

– Det här är en väldigt koncentrerad metod.

Finns inga gränser för potentialen

För testet vill Levy rekrytera 15 stycken patienter med lymfkörtelcancer. Om testet är en framgång så tror Levy att vaccinet kan komma att användas till flera olika typer av cancersjukdomar. 

Han har en vision om att onkologer, till slut, kommer att kunna injicera vaccinet i tumörer hos patienter redan innan operation för att förhindra att andra tumör, som möjligen har spridit sig i kroppen, ska komma tillbaka.

– Jag tror inte att det finns en gräns när det kommer till vilka typer av tumörer vi potentiellt skulle kunna behandla, så länge de har blivit infiltrerade av immunsystemet, säger Levy.

TV: Här hittar läkaren i mask i ögat


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Känner du någon som har haft cancer?