Personalen hittade inga vener att föra in den giftiga injektionen i Doyle Lee hamm som var dömd till döden
Doyle Lee Hamm överlevde sin egen avrättning. - Foto: AP/Alabama Department of Corrections

Doyle Lee Hamm dömdes till döden – överlevde avrättningen

Doyle Lee Hamm var dömd till döden – men lyckades överleva sin egen avrättning. Anledningen var att det inte gick att hitta några vener att föra in den dödliga injektionen i.


Datumet för 61-årige Doyle Lee Hamms avrättning var känt sedan länge, men någonting hände när dödsstraffet väl skulle utdelas i torsdags förra veckan. Han överlevde den säkra dödsdomen.

Doyle Lee Hamm är dömd till döden, men överlevde sin avrättning. Bild: AP/Alabama Department of Corrections

Bilder på den dödsdömde fången som överlevde dödsstraffet har nu delats av mannens advokat – och de visar hur Hamm blev stucken flera gånger i benen, på vristen och i ljumsken. 

Här kan du läsa mer om den första avrättade personen i USA i år.

Det var nämligen så att ingen som var anställd att utföra avrättningen i delstaten Alabama kunde hitta en ven att föra in den dödliga injektionen i – så staten blåste av hela avrättningen. Det finns nämligen bestämmelser över hur länge en dödsdömd fånge får vänta innan döden kickar in, så att säga. 

Några av den dödsdömde fångens skador som inkluderats i domstolsdokument.

I slutet av 2016 skedde en annan obehaglig händelse i just Alabama när en dödsdömd fånge hostade och krampade i runt 15 minuter efter injektionen som skulle dödat honom omedelbart.

Avrättningen måste ske på samma datum som är satt av domstolen, annars måste allt avbrytas och ett nytt datum får sättas, skriver brittiska Metro. Precis vad som skedde den här gången alltså. 

Den dödsdömde mannens advokat Bernard Harourt ha reagerat starkt på skicket som hans klient lämnades i. Han nämner även att han redan i juli försökte få rätten att inse att en dödlig injektion inte var rätt väg att gå. 

Den största anledningen var Hamms sjukdomstillstånd då han lider av hepatit, lymfkörtelcancer och sviterna från ett tidigare drogberoende.

Advokaten har nu startat ett nytt ärende för att få fram ny information om vad som egentligen hände den där ödesdigra dagen då hans klient överlevde en avrättning.

– Han var i extremt smärta från alla försök att komma åt hans vener i den undre delen av hans kropp och via hans ljumskar, säger advokaten, enligt brittiska Metro.

Den dödsdömde fången visar upp sina skador. Bild från domstolsdokument.

Hamm var dömd till döden för att 1987 ha mördat Patrick Cunningham som jobbade som receptionist på ett motell. 

I Alabama är det vanligast att en dödlig injektion används för fångar dömda till döden – men om en klient ber om den elektriska stolen går det också att ordna. 

En mugshot på Doyle Lee Hamm från 1987. Bild: Mississippi Department of Corrections

Exakt varför staten inte förordade elektriska stolen i det här ärendet framgår inte.

Torsdagen den 22 februari avrättades två andra dödsdömda fångar i Texas och Florida – och om Hamm hade avrättats så hade det blivit första gången på åtta år som tre fångar avrättats på samma dag. I april 2017 blev det en världsnyhet när två fångar avrättades under samma dag – läs mer om det här.

Läs också om 6 väldigt märkliga sista ord från dödsdömda fångar – eller kolla här vilka udda rätter som 6 dödsdömda fångar åt innan de avrättades.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rätt med dödsstraff?
Tack för din röst!