Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fem unga genier som kan bli framtidens Stephen Hawking

- 14/03/2018, 22:42 -

Under onsdagen gick fysikern Stephen Hawking bort. En man som av många ansetts vara världens smartaste. Här är fem unga genier som kan komma att bli just det.

Under onsdagen gick den världskända fysikern Stephen Hawking bort, 76 år gammal. Här kan du läsa mer om den sorgliga nyheten.

"Vi är djupt ledsna över att vår älskade pappa har gått bort idag. Han var en stor vetenskapsman och extraordinär man vars arbete och arv kommer leva vidare i många år" skriver barnen LucyRobert och Tim i ett pressmeddelande enligt BBC

Hawking kallades av många vår tids Albert Einstein och har hyllats för sin forskning kring svarta hål och relativitetsteorin. Här kan du läsa mer om en av vår tids viktigaste forskare Stephen Hawking

Stephen Hawking
Stephen Hawking har gått bort 76 år gammal. Bildkälla: TT

Men trots att en stor och viktig forskare har lämnat oss så finns det många unga genier som är på väg att gå i hans fotspår. Och vem vet kanske knäcker de gåtor även Hawking inte lyckades. 

Här är fem unga personer som redan nu har visar tecken på att bli framstående forskare. 

George Hotz 

När 28-åriga amerikanska George Hots var 17 år gammal blev han den första personen i världen som lyckades hacka sig in i en iPhone, lite senare blev han även den första att hacka Playstation 3. 

På bara tre dagar lyckades han med vad en grupp hackare aldrig lyckats göra. Detta blev en världsnyhet 2007 och ledde till att Facebook anställde honom 2011. 2014 anställdes han av Google. 

Vad som chockade de flesta var att George lyckats med allt detta utan utbildning. Att hacka hade han lärt sig själv. Idag jobbar George kvar på Google med att försöka skapa självkörande bilar åt företaget, skriver The Verge.

George Hotz
George Hotz 2007. Bildkälla: TT

Olivia Hallisey

Mellan 2014 och 2015 drabbades flera tusentals människor, främst i Afrika, av det hemska viruset Ebola. Amerikanska Olivia Hallisey ställde upp i Googles vetenskapliga tävling för tonåringar med ett test för att upptäcka viruset. 

Den då 17-åriga Olivia uppfann ett test som enkelt, på 30 minuter, kan upptäcka viruset hos en person. Hon vann hela tävlingen 2015. 

Eftersom att 90 procent av alla som drabbats av viruset dog eftersom att det upptäcktes för sent så var Olivias upptäckt livsavgörande, skriver CNBC

Stephen Hawking
Olivia Hallisey. Bildkälla: Google

Kevin Doe

Kanske känner du igen namnet? När Kevin Doe bara var 10 år gammal var han i full gång med att bygga batterier och turbiner i sin by Sierra Leone. Syftet var att få el till huset han och hans familj bodde i. 

Han uppmärksammades i media när han blev erbjuden en plats på den prestigefyllda universiteten Harvard och MIT efter att ha deltagit i en tekniktävling.

När han var 16 år gammal blev han den yngsta att ha klarat intagningsproverna till universitet MIT. Nu fyller han 22 och har sedan han uppmärksammades 2012 rest runt och mött världsledare, startat företag och studerar på ett av de mest kända universiteten i världen, skriver TEDxTeen

Kevin Doe
Kevin Doe. Bildkälla: TED teen

Ann Mokosinski

Amerikanska Ann Mokosinski uppfann 2013, som 14-årig, en ficklampa som går på temperaturskillnaden mellan handen och den omgivande luften. Du behöver alltså bara hålla i den för att den ska fungera. 

Uppfinningen gav Ann en första plats i Googles tekniktävling. Nu är hon 19 år gammal och på Forbes "30 under 30" lista. Alltså 30 personer under 30 som är med och förändrar världen, skriver CBC news.

I 2017 planerades ficklampan att börja säljas på den stora marknaden. 

Olivia Hallisey
Bildkälla: Youtube

Boyan Slat

Du har säkert hört talas om den revolutionerande tekniken som gjort att det blivit lättare att fånga upp skräp i havet. Personen bakom uppfinningen var den då 16-åriga Boyan Slat. Nederländaren satte igång med projektet när han fick reda på hur allvarligt problemet med skräp i havet är. 

Nu driver 23-åringen företaget "The ocean cleanup". Företaget beräknas kunna "städa" 50 procent av allt skräp i Stilla havet inom fem år, skriver The ocean cleanup. 

TV: Klarar du det här korta iq-testet? Då är du smartare än de flesta

Läs också om att du FAKTISKT är riktigt smart om du pratar med din hund

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vet du vem Stephen Hawking var?