Ditte Dyreborg ska vittna mot Peter Madsen – kan bli hans fall

- 20/03/2018, 16:43 -

När rättegången mot Kim Walls misstänkta mördare Peter Madsen fortsätter kallas ubåtsexperten Ditte Dyreborg in som vittne. Något som kan bli en svettig mardröm för Madsen – om hans förklaringar visar sig vara lögner.

Imorgon onsdag 21 mars fortsätter rättegången mot Peter Madsen som har suttit häktad, misstänkt för mordet på svenska Kim Wall, sedan augusti.

Under de senaste sju månaderna har Peter Madsen haft många olika versioner av vad som verkligen hände på ubåten den där kvällen. Gemensamt för alla de olika historierna att Madsen själv inte ansvarat för Kim Walls död, men att han ska ha styckat henne för att underlätta en så kallad "sjömansbegravning".

Kim Wall
Bild: TT

När rättegången inleddes 8 mars hävdade Madsen på nytt att det var något fel på båten, och att Kim Wall dog av en kolmonoxidförgiftning. Under rättegången slängde Madsen sig med en del tekniska förklaringar om hur den här förgiftningen skulle ha gått till. 

Nu kallas den 56-årige kaptenen Ditte Dyreborg in till rätten som vittne. Hon vet nämligen minst lika mycket om ubåtar som Peter Madsen gör, vilket danska BT har skrivit om.

Ditte Dyreborg
Bild: Faksimil Facebook

Dyreborg är vad man skulle kunna kalla en "ubåtsveteran" som seglat över världshaven i 15 år och tjänstgjort i flottan. Det var med detta i åtanke som Köpenhamnspolisen gav Dyreborg uppdraget att utvärdera huruvida Peter Madsens förklaring till Kim Walls död var rimlig. Det är alltså därför hon nu ska vittna. 

I rapporten, som var klar 14 mars, framgår det att Dyreborg tvivlar på att det verkligen har skett en olycka i enighet med det Madsen berättade under förhör 14 oktober, och som liknar det han sa i rätten 8 mars.

Kim Wall följde med Peter Madsen på en ubåtstur
Kim Wall och Peter Madsen skymtas upp ur ubåten. Bild: TT

Peter Madsen och hans försvarare Bettina Hald Engmark ställer sig kritiska mot rapporten. Ditte Dyreborg har själv valt att inte kommentera rapporten i media innan hon har vittnat i rätten, skriver BT.

Den rättsmedicinska undersökningen har inte kunnat fastslå orsaken till Kim Walls död, men tror att hon dog genom kvävning eller genom att blivit knivskuren i halsen.

Här kan du läsa mer om mordutredningen:

Peter Madsen berättar om Kim Walls död: Värsta minuterna i mitt liv"

Läkaren om Peter Madsen: "En patologisk lögnare"

Bildbeviset: Peter Madsen hade Kim Walls blod i ansiktet

Här är Kim Walls sista sms till pojkvännen: "Jag älskar dig!"

Peter Madsen skickade mordplaner i sms till sin älskarinna

Peter Madsens kollega: "Drömde om att begå det perfekta brottet"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Följer du rättegången?