Är Peter Madsen psykiskt sjuk?

- 08/03/2018, 13:00 -

Rättegången mot Peter Madsen som misstänks för mordet på Kim Wall har inletts. Åklagaren offentliggör nu vad den rättspsykiatriska utredningen av Madsen har visat.

Under torsdagsmorgonen 8 mars inleddes rättegången mot Peter Madsen som misstänks för mordet på 30-åriga Kim Wall

Hittills har åklagaren Jakob Buch-Jepsen fört fram bevisning som talar för att Madsen ska ha torterat och mördat Kim Wall. Han har även visat Kim Walls sista sms till sin pojkvän som skickades vid 20.15-tiden.

Men vad var det som fick Peter Madsen, en 47-årig känd uppfinnare från Danmark, att mörda? En fråga som ligger på allas läppar.

Peter Madsen
Peter Madsen när han precis kom i land efter att ubåten Nautilus gått på grund. Bild: TT

Madsen har fått genomgå en rättspsykiatrisk utredning för att man ska kunna klargöra om Madsen har lidit av en störning innan eller under mordet. Resultatet visade att Madsen i laglig mening inte anses psykiskt sjuk.

Däremot har läkare gjort andra iakttagelser:

  • Peter Madsen har en allvarlig brist på empati och ånger. Han kan ofta vara charmerande, men upplevs otrovärdig. "Han har allvarliga problem med empati och en svår avvikande personlighet", läser Buch-Jepsen i rätten.
  • Man har även kommit fram till att Madsen är en patologisk lögnare, vilket alltså innebär att man "inte kan rå för" att man ljuger. 
  • Madsen har narcissistiska och psykopatiska drag. 
  • Enligt åklagaren framstår även Madsen som "pervers och sexuellt avvikande" av utredningen att döma. 

Kim Wall
Mördade Kim Wall. Bild: TT

Nyheter24 har tidigare skrivit om de videor på äkta mord i form av halshuggningar och hängningar på kvinnor som polisen hittades i Madsens dator, som du kan läsa mer om här.

Detta har åklagare Buch-Jepsen gått djupare in på i rätten. Under förmiddagen visade han bland annat upp videos som Madsen har haft tillgång till. 

Några av mordfilmerna i datorn har sexuella inslag. Det finns även privata filmer på Madsen i samma dator. Den här typen av filmer har inte visats upp i rätten.

Den tekniska utredningen visar också att någon har sökt på ord som "halshuggning" och "styckning" på hans dator. På datorn ska det också ha funnits långa texter om mord och tortyr. 

"Madsen har intresserat sig för styckning och sökt inspiration hos historiska personer som utfört styckningar", säger åklagaren i rätten enligt Aftonbladet.

Dansk polis i sökandet efter Kim Wall
Danska polisen vid Køgebukten I Öresund. Bild: TT

Såg mordfilmer samma dag som han träffade Kim Wall

Samma dag som Madsen seglade ut med Kim Wall ska han ha googlat på "beheading girl" i sin mobiltelefon. 16 timmar innan han pratade med Kim Wall på telefon ska Madsen dessutom ha sett en film föreställande en okänd kvinna som får halsen avskuren långsamt.

Längre in i rättegången kommer åklagaren höra Kim Walls pojkvän och folk som har haft nära relationer med Madsen. Flera kvinnliga vittnen kommer höras om hans sexualitet. 

Eftersom Peter Madsen inte anses lida av en psykisk störning kan han dömas till fängelse.

Drömde om det perfekta mordet

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen är övertygad om att Peter Madsen planerade mordet på Kim Wall. Under utredningen har det framkommit att Madsen drömde om att begå det perfekta brottet, hade filmer på riktiga mord på kvinnor och beskrev en mordscen i sms till sin älskarinna

Det har även framkommit att Kim Wall utsattes för tortyr och misshandel innan hon dog. Peter Madsen har hela tiden nekat till mord och sade inledningsvis att Kim Wall dog när hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet. Han menar att han fick panik när han förstod att hon var död, varpå han styckade kroppen och begravde henne till sjöss

Läs mer om bevisen som kan fälla Peter Madsen för mordet här. Och missa inte att läsa in dig i allt som har hänt i fallet här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att Peter Madsen mördade Kim Wall?