Idag försätter rättegången mot Peter Madsen
Försvarsadvokaten Betina Hald Engmark har en plan för att rädda Peter Madsen - Foto: TT

Försvarsadvokaten Betina Hald Engmarks plan ska fria Peter Madsen

Rättegången mot Peter Madsen, som misstänks för mordet på Kim Wall, fortsätter idag. Men hans försvarsadvokat Betina Hald Engmark har en plan för att rädda honom. Hon kommer fokusera på detaljer som inte är helt fastslagna i åklagarens version.


Rättegången mot mordmisstänkte Peter Madsen är i full gång i Köpenhamns Byret. Under de fem gångna rättegångsdagarna har flera personer, däribland praktikanter och sexpartners, vittnat mot Madsen. Även rättsläkaren Christina Jacobsen har berättat om detaljer från mordet på Kim Wall.

Trots att hela kroppen har återfunnits har man inte kunnat avgöra exakt vad som ligger bakom Kim Walls död, alltså om det är ett snitt i halsen, eller kvävning som ledde till att hon dog. Och det är just det är Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark kommer utnyttja i rättegången. 

Försvarsadvokat Betina Hald Engmark Bild: TT

Hon kommer alltså fokusera på de detaljer som inte är helt klarlagda i åklagarens version.

Madsen nekar till mord – förklarar Kim Walls död med olycka

Peter Madsen har redovisat flera scenarion för hur Kim Wall skulle ha dött på ubåten. Inledningsvis hävdade han att hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet, men ändrat historien till att ett fel på Nautilus UC3 skapade ett undertryck som ledde till att Kim Wall dog av en kolmonoxidförgiftning. 

Han menar alltså att han styckade kroppen för att ge Wall en så kallad sjömansbegravning, och erkänner därmed brott mot griftefriden, men att han själv ska ha orsakat hennes död nekar han till.

Bild: TT

Åklagaren: Torterade och förgrep sig på Kim Wall

Jacob Buch-Jepsen, specialåklagare, har en annan syn på saken. Han menar att Madsen band fast Kim Wall, torterade och förgrep sig på henne. Därefter styckade han kroppen och dumpade delarna i Kögebukten. Buch-Jepsen är också övertygad om att Madsen i själva verket planerade mordet.

Under onsdagen får Betina Hald Engmark möjlighet att fråga ut Peter Madsen. Det är alltså nu hon kommer belysa svagheterna i Buch-Jepsens version.

– Jag kan inte vara så specifik, men jag förväntar mig att vi kommer in mer detaljerat på vad som hände den 10 augusti 2017, säger Hald Engmark till Aftonbladet.

Den danska försvarsadvokaten Mette Grith Stage har hittills följt hela rättegången.

– Det skulle heller inte förvåna mig om advokaten vill fråga Madsen om sådant som vittnena sagt. Under utfrågningarna har han viskat saker till henne flera gånger. Det har verkat som att han haft egna frågor att ställa, säger Grith Stage till Aftonbladet.

Rättegången fortsätter i Köpenhamns Byret vid 9.30.

Till en kvinna som jobbade med Madsen sa han att han var psykopat – det kan du läsa mer om här. Flera vittnen har kallats till förhör i rättssalen och ett av dem var en praktikant som berättade om Madsens intresse för mord – läs mer om det här!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att Peter Madsen mördad Kim Wall?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stora översvämningar i östra Afrika

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

1 timme sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

1 timme sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

2 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.

Kunderna rasar på Marabou: “Ingen bryr sig”

igår 22:18
Marabou ska ta tillbaka en gammal chokladkaka-smak in i sortimentet igen. Men nu rasar kunderna över att det inte är den smaken som folk faktiskt vill ha tillbaka.

Muntra miner på Wall Street

igår 22:08
Det var muntert på New York-börsen när handelsveckan inleddes. De tre ledande indexen slutade alla på plus.