Lördag 23 Okt
Stockholm

Bilderna visar de massiva protesterna i Jerusalem just nu

Donald Trump har flyttat den amerikanska ambassaden
Det pågår stora protester i Jerusalem. Anledningen stavas flytt av den amerikanska ambassaden. Foto: Ariel Schalit/AP/TT, Khalil Hamra/AP/TT (MONTAGE)

Det pågår just nu massiva protester i Jerusalem efter att USA flyttat sin ambassad till den omtvistade staden från Tel Aviv. Se de dramatiska bilderna här.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det pågår ett massivt säkerhetspådrag i Jerusalem just nu. Anledningen till det spända läget är för att USA öppnar sin nya ambassad i den omtvistade huvudstaden efter flytten från Tel Aviv.

En omtvistad flytt till Jerusalem. Bild: Ariel Schalit/AP/TT

Flytten har orsakat flera högljudda protester och är minst sagt väldigt kontroversiell. Anledningen har att göra med Jerusalems status som varit ifrågasatt och omtvistad i runt 70 års tid. Staten Israel skapades 1947 med målet att låta Jerusalem vara en fredlig stad mellan de judiska och arabiska staterna i området.

Sen bröt det israeliska kriget ut och den västliga delen av Jerusalem blev den judiska och den östliga delen blev den arabiska. År 1967 ockuperade israeliska styrkor även den östliga delen från Palestina och Israel kontrollerar sedan dess hela staden. Läs mer om det här.

Ett stort problem är att Israel, utan internationellt erkännande, valt att utropa Jerusalem som sin huvudstad. De har även placerat landets parlament i staden och samtidigt vill Palestina att den östra delen ska bli huvudstad i en framtida palestinsk stat. Palestina är inte en erkänd stat till fullo – men erkänns av 135 av 193 suveräna FN-stater.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att minst 41 personer dött i protesterna. Bild: Khalil Hamra/AP/TT

Varför blev det en så stor grej att USA flyttar sin ambassad?

Eftersom det varit spänt mellan Israel och Palestina under en längre tid så har många länder valt att ha sina ambassader i Tel Aviv, men nu väljer alltså USA genom beslut från president Donald Trump att flytta sin ambassad till Jerusalem. Därmed erkänner USA de facto Jerusalem som Israels huvudstad och det kan betyda att den lilla stabiliteten som finns i området helt äventyras.

– När jag valdes lovade jag att se på världens utmaningar med öppna ögon. Vi kan inte återupprepa samma försök till lösningar, vi måste hitta en ny ingång till konflikten mellan israeler och palestinier, sa presidenten tidigare. (Läs mer om det här).

Vad säger resten av världen?

128 länder har fördömt flytten och Sverige har genom utrikesminister Margot Wallström benämnt flytten som "katastrofal", skrivet SVT.

Faktum är att USA redan 1995 röstade för en flytt till Jerusalem, men presidenterna Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama har skjutit på beslutet för att pricka in en tid "när läget är rätt", skriver ABC News. Trump pratade under sin valkampanj om att förbättra relationen med Israel – och nu hyllas beslutet av israeler. Däremot försvårar beslutet Palestinas vilja att få igenom en tvåstatslösning.

Flera andra länder förbereder just nu en flytt till Jerusalem – däribland Rumänien, skriver SVT.

Vad händer nu?

Det har i helgen skett flertalet protester i Gaza och det finns uppgifter på att tiotuentals palestinier planerar att protestera beslutet genom att ställa sig vid gränsen.

Palestinska protester. Bild: Khalil Hamra/AP/TT

Israel har svarat genom att låta ambassaden bevakas med omkring tusen poliser och att den israeliska armén kommer att förstärka sin bevakning vid gränsen till Palestina med ytterligare krypskyttar. Nyhetsbyrån Reuters skriver också att armén har släppt ut flygblad där man varnar alla som tänker närma sig gränsstängslet med "aktioner". I nuläget har minst 41 personer dödats under protesterna.

Det hela blir inte bättre av att invigningen sker på Israels 70:e nationaldag som sker dagen innan Al Nakba – en dag där palestinierna uppmärksammar de hundratusentals personer som tvingades fly från Israel. 

Se dramatiska bilder från Jerusalem i spelaren ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du koll på konflikten?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela