Skräcken på semesterorten – stränder stängs för besökare

Har du bokat en resa till eller befinner dig i Spanien så bör du ta del av den här informationen. Just stängs nämligen stränder ner – på grund av livsfarliga maneter.


På både svenska stränder och utländska stränder dyker det då och då upp djur som stör det vardagliga ordningen. Stränder stängs av på grund av hajar men också mindre till SYNES ofarliga djur. 

Förra året skrev Nyheter24 om stränder i Thailand som var tvungna att stängas av för att den farliga blåsmaneten, eller portugisisk örlogsman som den också kallas, låg längst strandkanterna– läs mer om det här.

Blåsmaneten ser ut som en vanlig manet men är en manetliknande kolonial organism. Det livsfarliga djuret kan orsaka både chock och hjärtsvikt om du kommer åt de långa trådaktiga "armarna" under den. Om du rör trådarna, som direkt skjuter ut gift, utsätts du också för EXTREM smärta, skriver MX Dk. 

Nu har Spanien drabbats av både blåsmaneter och den mindre farliga men smärtsamma brännmaneten. Brännmaneten kan orsaka både brännskador och stark irritation på huden. 

En blåsmanet. Bildkälla: TT

Det är staden Alicante i Spanien som har drabbats hårdast av besökarna. Bland annat den populära turiststranden Costa Blanca har behövs stängas av för gäster. Men också stränderna San Juan och Cabo de las Huertas, skriver Mx Dk. 

Stränderna räknas vara stängda i minst en vecka till. I vanliga fall så håller sig både blåsmaneten och brännmaneten ute på djupa vatten. Men det är inte ovanligt att djuren drar sig inåt mot stranden när vinden blåser i den riktningen.

Vad ska du göra om du har blivit bränd av en manet? (gäller inte blåsmaneten som alltså inte räknas som en manet)

Enligt 117 17 vårdguiden är det viktigt att direkt spola vatten där det gör ont, för att få bort bränntrådarna. Går inte trådarna att skölja bort så försök skrapa bort dem med hårt föremål som exempelvis ett kreditkort. 

De rekommenderar inte att försöka torka bort trådarna med en handduk då det kan göra att nässelceller brister och avger gift. Ett annat alternativt är att raka platsen. Det går att bedöva smärtan med en smärtstillande. 

Blir symptomen för starka ska en kontakta sjukvård.

TV: Festade i England – vaknade i Spanien

Läs också om Sofie, 25, som utsatt för övergrepp av hotellets läkare på semestern

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Alicante?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trump startar strömningstjänst

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

Polisen rapporterar om brand, Hammarö

"Det brinner i en villa i Hammarö", skriver polisen på sin hemsida.