Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kanada har röstat ja till att legalisera cannabis

- 08/06/2018, 08:04

I natt kom beskedet; Kanadas senat tycker det är helt okej att softa på en gås.

Kanadas senat fattade i natt det historiska beslutet att legalisera användande av cannabis, efter en sex timmar lång debatt.

Lagen förväntas börja gälla nu i september, och det gör Kanada till det andra landet i världen efter Uruguay att legalisera braj. 

Tidigare har cannabis för medicinskt bruk varit lagligt i Kanada, men nu kommer alltså även rekreationellt, alltså att man röker av avkopplande skäl, att bli lagligt. 

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har tidigare sagt att en legalisering kommer att hålla drogen borta från barn, och att man kommer kunna se till att pengarna från försäljningen inte hamnar hos kriminella, skriver The Independent. 

Kanadensare kommer tillåtas att bära trettio gram cannabis på sig, och ha fyra plantor i sitt hem. Dock kan ett tillägg till lagen göra att enkilda provinser i Kanada kan hindra folk från att odla hemma. 

Man kommer inte heller som att man inte kommer att få göra reklam för gräs i form av kepsar eller t-shirts, skriver Toronto Star. 

Den som struntar i att följa reglerna kommer få hårda straff. Att köra bil påtänd kan ge 1000 dollar i böter, och den som bär mer än tillåtna mängden cannabis kan få fem års fängelse, skriver Independent.  

Lagen kommer nu skickas tillbaka till Kanadas parlament för att slutgiltigt godkännas, men om allt går som det ska kommer folk kunna röka lagligt i Kanada nu i september. 

Den som hoppas att Sverige ska införa en liknande lag får nog vänta länge. I vintras intervjuades socialminister Annika Strandhäll av Nyheter24 om en avkriminalisering av narkotika. Hennes inställning är att det inte skulle lösa några problem. 

– Det behövs ett helhetsgrepp med hårdare tag, förebyggande åtgärder, stöd och behandling för att komma åt narkotikan och de skador det ger, sa Annika Strandhäll till Nyheter24 då. 


Här röker flest unga cannabis – land för land

Borde Sverige göra detta?