Barn i världens rikaste länder röker cannabis - men i Sverige är siffran låg.
1 av 4
Barn i världens rikaste länder röker cannabis - men i Sverige är siffran låg. - Foto: PETER DEJONG / AP / SCANPIX
Kanada är värst med 28 procent av barn i åldrarna 11, 13 och 15 år.
2 av 4
Kanada är värst med 28 procent av barn i åldrarna 11, 13 och 15 år. - Foto: Jonathan Hayward / AP / SCANPIX
Siffrorna visar att färre unga röker cannabis i länder där drogen är laglig, som exempelvis i Nederländerna där "coffee shops" säljer joints i vissa städer.
3 av 4
Siffrorna visar att färre unga röker cannabis i länder där drogen är laglig, som exempelvis i Nederländerna där "coffee shops" säljer joints i vissa städer. - Foto: Peter Dejong / AP / SCANPIX
Svenska barn är bra på att äta frukost - men sämre på att äta frukt.
4 av 4
Svenska barn är bra på att äta frukost - men sämre på att äta frukt. - Foto: Stefan Gustavsson / SCANPIX

Här röker flest unga cannabis - land för land

Det finns ett nordamerikanskt land där mer än var fjärde ungdom i åldrarna 11, 13 och 15 år rökte marijuana under 2012. Och det är inte USA.


Cannabislistan

1. Kanada
28 procent
2. Schweiz
24,13 procent
3. Spanien
24,06 procent
4. Frankrike
22,54 procent
5. USA
22,05 procent
6. Tjeckien
21,49 procent
7. Lettland
18,5 procent
8. Slovenia
18 procent
9. Storbritannien
17,5 procent
10. Nederländerna
17,05 procent

19. Danmark
11,51 procent
24. Finland
8,02 procent
28. Sverige
5,54 procent
29. Norge
4,55 procent

OTTAWA. Kanadensiska barn och ungdomar är de värsta cannabisrökarna i världen - samtidigt placerar sig Sverige bland de med absolut lägst konsumtion. Det visar en rykande färsk rapport från FN-organet Unicef.

Undersökningen har gjorts genom frågor till unga i åldrarna 11, 13 och 15 i de 29 rikaste medlemsländerna. I Kanada svarade 28 procent att de rökt cannabis någon gång under 2012. I Sverige var samma siffra 5,54 procent, något som placerar oss på en smickrande andraplats. Det enda landet i världen där siffran understeg 5 procent är Norge.

Lägre andel i liberala länder

Siffrorna visar också att länder med mer liberal narkotikalagstiftning också har en lägre frekvens av barn som röker. Ett exempel är Portugal där marijuana är lagligt. Deras siffra ligger på cirka 10 procent.

Bra på frukost - dåliga på frukt

Sverige har inte bara en låg andel cannabisrökande barn. Mobbning förekommer bara mer sällan i ett land än här. Även på hälsoområdet (barnadödlighet exempelvis) ligger Sverige i framkant, liksom när det gäller att äta frukost.

Däremot ser det sämre ut när det gäller utbildningsnivån vid 15 års ålder och fruktkonsumtion. Bara fyra länder har barn som äter frukt mer sällan än i Sverige.

/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.