Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Man får dödstraff istället för fängelse – för att han är homosexuell

- 21/06/2018, 22:37

Charles Rhines dömdes till döden för mordet på en man 1992. Nu har det uppdagats varför juryn valde just dödsstraff istället för fängelse. Eftersom att han är gay och säkert skulle "tycka om fängelse".

1992 rånade Charles Rhines en donout-butik i USA och knivhögg Donnivan Schaeffer, som arbetade i butiken. Nu har fallet fått mycket kritik av organisationer som jobbar med att stötta HBTQ-personer. 

Anledningen? Charles sexualitet ska ha diskuterats flitigt bland jurymedlemmarna och en ska till och med ha sagt att de inte vill ge honom fängelsestraff för att "om han är gay så kommer vi bara skicka honom dit han vill". 

Och fördomarna mot homosexuella män, som flera av jurymedlemmarna ska ha besuttit, ska ha påverkat domen och Charles kommer nu att avrättas istället för att få sitta av sin tid – trots överklagan, skriver Metro Uk. 

Charles
Charles dömds till döden istället för fängelse för att han är homosexuell. Bildkälla: Polisen

Det var under överklagan, som hölls under onsdagen, som juryns uttalanden uppmärksammades. Förutom att de trodde att Charles bara skulle njuta av att sitta i fängelse gjorde de även andra, märkbara, uttalanden kring hans sexualitet. 

Under rättegången skickade juryn bland annat anteckningar till domaren där de frågade om Charles kommer att få "beblanda sig med andra fångar", "får ha beundrare", "skryta om sina brott till speciellt unga nya fångar" eller "gifta sig eller ha samlag med andra fångar". 

USA dödsstraff
Juryn ska bland annat ha sagt att han skulle tycka om att sitta i fängelse. Bildkälla: Unsplash

Trots att flera organisationer som arbetar för HBTQ-personers rättigheter så tror de att det, i Charles fall, kommer komma försent. 

– [Domstolen] borde ta nästa tillfälle att rätta till detta misstag och erkänna att fördomar mot personer som är HBTQ inte bör spela någon roll i USA:s straffrättsliga system. Men det kommer förmodligen att vara för sent för herr Rhines, säger advokaten Tabacco Mar till Metro Uk. 

Högsta domstol har meddelat att de inte kommer att prova fallet igen, trots de kritiska rösterna, och Charles dom står fast – han kommer avrättas, skriver Metro Uk

Nyheter24 har tidigare skrivit om det första samkönade äktenskapet i den brittiska kungafamiljen och om 7 sjuka lagar, många homofobiska, som finns i Ryssland

TV: Forskning: Homofober är mindre intelligenta

Är du emot dödsstraff?