Första samkönade äktenskapet i brittisk kunglig historia
Brittiska kungafamiljen - Foto: Unsplash/Pixabay

Första samkönade äktenskapet i brittiska kungafamiljen

Den brittiska kungafamiljen har redan haft ett stort bröllop i år, men än är de inte färdiga. I sommar ska drottning Elizabeths kusin Ivar Mountbatten gifta sig med sin partner James Coyle.


Ivar Mountbatten, drottning Elizabeths kusin, skrev historia när han kom ut som homosexuell 2016. Han blev då den första öppna homosexuella medlemmen i den kungliga familjen. 

Det är dags för Ivar att skriva historia igen, då han nu meddelat att han ska gifta sig i sommar med sin partner James Coyle. Det blir det första samkönade äktenskapet i den brittiska kungafamiljen.

Ivar med exfru och deras gemensamma barn. Bildkälla: Youtube

Ivar har tre döttrar sen tidigare äktenskap med Penelope Thompson. Även hon kommer närvara vid bröllopet  under ganska speciella omständigheter, då hon kommer föra Ivar nerför altaret. 

– Det var flickornas idé. Jag känner mig väldigt känslomässig och rörd, berättar Penelope för The Daily Mail.

Ivar berättar för The Daily Mail att hans kungliga släktingar känner till parets bröllopsplaner och "är väldigt glada för deras skull", men kommer inte kunna närvara under den stora dagen. 

– Tyvärr kan de inte komma. Deras scheman är fullspäckade månader i förväg och de är tyvärr inte lediga. Men de älskar James. Alla älskar James.

Ivar tillsammans med sin pojkvän James. Bildkälla: Youtube

Bröllopet kommer äga rum på Ivars herrgård i Devon. Själva ceremonin kommer vara liten, intim och endast nära vänner och familj kommer närvara skriver The Independent. 

Enligt paret själva så kommer de välja bort många traditionella komponenter inför bröllopet. Till exempel kommer ingen första dans äga rum, inga vita duvor och istället för klassisk bröllopstårta kommer det serveras ost.

Ivar berättar hur han vill gifta sig för sin partners skull, skriver The Independent.

– Det intressanta är att jag egentligen inte behöver gifta mig. Jag har redan varit gift och har mina fantastiska döttrar. Men jag gör det här för jag tror att det är viktigt för James. Han har aldrig haft det stabila livet som jag har haft. Och jag vill ge honom det.

Drottning Elizabeth. Bildkälla: TT

Drottning Elizabeth har inte kommenterat sin kusins bröllopsplaner. Men hon har tidigare gjort ett uttalande gällande HBTQ-rättigheter under hennes tal på det brittiska parlamentets statsöppnande 2017.

– Min regering kommer att jobba vidare för att tackla löneskillnader mellan kvinnor och män samt diskriminering emot en persons hudfärg, tro, kön, funktionsvariation och sexuella läggning.

Den 19 maj 2018 gifte sig den amerikanska skådespelerskan Meghan Markle med prins Harry, och hennes liv ändrade drastiskt. Läs mer om det här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du den brittiska kungafamiljen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.