Nu har mördaren hittats
Michella Welch, 12, blev mördad för 32 år sedan - Foto: TT/Tacoma Police Department

Michella blev mördad för 32 år sedan – nu har polisen gripit mördaren

För över 30 år sedan hittades Michella Welch, 12, mördad i en park i Tacoma. Men nu har polisen lyckats gripa mördaren, tack vare ny DNA-teknik och en servett.


Det har gått över 30 år sedan 12-åriga Michella Welch hittades mördad i Washington, i USA. Mordet har sedan dess varit en gåta för polisen – fram till nu. 

För förra veckan grep polisen 66-årige sjuksköterskan Gary Charles Hartman

Michella var ute och lekte med sina systrar i Puget Park som ligger i Tacoma dagen hon blev mördad 1986. 12-åringen skulle gå och hämta lunch men kom aldrig tillbaka, två timmar senare hittades hon död i parken. Michella hade blivit skuren i halsen, och utsatt för sexuella övergrepp, skriver The News Tribune.

Vid mordplatsen säkrade man DNA men man fick aldrig någon match på männen man topsade och mördaren gick fri i över 30 år. 

Michella Welch hittades mördad 1986. Bildkälla: Tacoma Police Department

Men experter kunde lokalisera två bröder som bodde i Tacoma när 12-åringen mördades med DNA-släktforskning. En av bröderna var 66-åringen. 

Polisen följde sedan efter Gary Charles Hartman när han var ute och såg hur han använde en servett, en servett som polisen sedan tog med sig – och fick en match. För det dna man hittade på flickan tillhörde 66-åringen.

Ett till mord samma år

1986 hittades också Jennifer Bastian mördad i samma stad, knappt ett halvår efter mordet på Michella. Polisen trodde länge att det handlade om samma mördare. Men i maj tidigare i år blev 60-årige Robert Washburn gripen i Illinois, också det efter att polisen lyckats återskapa DNA. 

Mark Lindquist, som är åklagare i Pierce County berättar att de två morden är en av orsakerna till varför man skapade en grupp för kalla fall. 

– Om du är en brottsling som lämnat DNA-spår på en brottsplats kan du lika gärna överlämna dig. Vi kommer att hitta dig så småningom, säger Lindquist till Komo News. 

Det var inte länge sedan som polisen lyckades gripa en av USA:s värsta seriemördare, efter 40 år på fri fot. Mördaren visade sig vara en ex-polis. Här kan du läsa mer om "Golden State Killer" som mördade 12 personer och begick över 51 våldtäkter. 

Här kan du läsa mer om obehagliga sovrumsdetaljen från "Golden State Killer".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du läst om mordet tidigare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.