Onsdag 8 Dec
Stockholm

Vithaj upptäckt utanför populära semesterön Mallorca

Historisk vithaj upptäckt och observerad utanför semesterön Mallorca.
Fem meter lång vithaj observerad utanför Mallorca. Foto: Pixabay/Facebook@Alnitak

Efter över 30 år av rykten är det nu bekräftat. En fem meter lång vithaj har observerats utanför spanska ön Mallorca.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var på morgonen den 28 juni som den historiska upptäckten gjordes. En stor vithaj observerades utanför Mallorcas södra kust, rapporterar Daily Mirror.

Vithajen upptäcktes av ett spanskt forskarteam från forskningscentret Alnitak. Hajen som uppskattades till omkring fem meter lång blev historisk då det tidigare enbart ryktats om att hajar fanns i Medelhavet. Men nu när forskningschefen Ricardo Sagarminaga van Buiten lyckades fånga hajen på bild kunde man få ryktet bekräftat. 

Den fem meter långa vithajen simmar utanför Mallorca. Bildkälla: Facebook/Alnitak

Bilden på den fem meter långa vithajen publicerades på Alnitaks facebooksida. Hajen observerades i vattnet nära den spanska nationalparken Archipielago de Cabrera som ligger i ö-grupppen Balearerna utanför Mallorca. 

I Alnitaks facebook-inlägg framgår det tydligt hur mycket observationen betyder för forskningsteamet. I inlägget skriver forskarteamet att det, under de senaste åren, rapporterats om flera obekräftade observationer av vithaj i spanska vatten och att detta är det här är den första vetenskapliga observationen av vithaj i spanska vatten på över 30 år.

Forskningsgruppen jobbar vanligtvis med att utföra olika studier och insamling av data från bland annat delfiner, tonfiskar, sköldpaddor, kaskelotter samt att det undersöker rester av mikroplaster i havet. Upptäckten av hajar tillhör alltså inte det vanliga arbetet för teamet. 

Gillar du att hänga på stranden? Läs då om skräcken på semesterorten – stränder stängs för besökare. Eller om stränderna i Thailand som var tvungna att stängas på grund av att den farliga blåsmaneten låg längst strandkanterna.

Skulle du våga att simma med vithajar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela