Tisdag 22 Jun
Stockholm

Räddningsarbetet har börjat för pojkarna i grottan – 18 dykare på plats

Fotbollslaget har fastnat i grotta i Thailand, dykare påväg in.
Räddningsarbetet har påbörjats, 18 dykare på väg in i grottan. Foto: TT

Nu börjar räddningsarbetet för at ta ut pojkarna ur grottan i norra Thailand. 18 dykare har skickats in i grottan för att få ut fotbollslaget och deras tränare. Guvernören har meddelat att det kan komma ut redan i eftermiddag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De tolv pojkarna och deras fotbollstränare som har suttit instängda i omkring två veckor kan vara på väg ut ur fångenskapen i grottan vid Tham Luang. Evakueringen har inletts genom att 18 grottdykare har gått in i grottan, 13 av de 18 dykarna är internationella proffsdykare, meddelar myndigheterna i Thailand. 

Tanken är att man ska leda ut en och en ur grottan. Under aktionen kommer varje pojke att ledsagas av två dykare och inne i grottan finns läkare på plats. Utanför finns även sjukvårdare beredda att ta hand om barnen när de kommer ut. 

Enligt myndigheterna i landet kan räddningsaktionen totalt ta två till fyra dagar, skriver nyhetsbyrån AP.

Den 2 juli hittades det thailändska fotbollslaget på 12 pojkar och deras tränare i Tham Luang Nan Non-grottan, där de gick in och försvann den 23 juni. De tolv pojkarna är i åldrarna 11–16 år och deras 25-årige tränare har varit fast i det översvämmade grottsystemet. När dykare hittade dem i grottan hade de varit instängda i mörkret i nio dagar. Men trots att man hittat dem så kvarstår fortfarande arbetat att rädda dem ut ur grottan, då många ingångar bivit blockerad av ett monsunregn. 

På grund av ett nytt monsunregn som är på väg mot grottan har man tvingats att skynda på räddningsarbetet för att få ut pojkarna ur grottan. Under räddningsinsatsen så har nu en thailändsk dykare från flottans specialförband avlidit av syrebrist när han skulle transportera in lufttuber till pojkarna.

Under räddningsarbetets tidigare skedde avled en 38-årig dykare tragiskt efter att han fått syrebrist. Allt om det kan du läsa här.

Än så länge är alltså pojkarna fast i grottan i norra Thailand men räddningsarbetet har alltså påbörjats, genom att 18 dykare ska ta sig in i grottan.

För att läsa om allt som har hänt i händelserna kring grottan i Thailand, läs här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela