Fredag 24 Sep
Stockholm

Forskarnas varning: Snart kan bananen vara utrotad

Bananen är hotad! Den har blivit drabbad av panamasjukan.
Nu kan bananen vara utrotningshotad, den mest populära banansorten har nämligen drabbats av en svampsjukdom. Foto: TT

Gå inte bananas nu! Men den populära frukten banan riskerar nämligen att snart försvinna. Experterna varnar nu för en dödlig svampsjukdom som drabbat världens bananodlingar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Bananen riskerar att bli utrotad. Ja, du läste rätt – den populära fruktens existens världen över är hotad. Detta har gjort att forskare nu kämpar för att rädda bananerna från olika tropiska sjukdomar, rapporterar BBC.

Det är nämligen så att en svampsjukdom vid namn Panamasjukan riskerar att utrota stora delar av världens bananodlingar. Odlingar i Asien, Afrika, Mellanöstern, Australien och Centralamerika har i dagsläget drabbats av den tropiska svampsjukdomen, skriver The Times.

Majoriteten alla av bananer i världen härstammar från samma planta, vilket gör det osannolikt att bananplantorna själva ska kunna utveckla immunitet mot sjukdomen. Om Panamasjukan sprider sig till Karibien och Sydamerika kan den mest allra vanligaste banansorten, Cavendishbananen därför dö ut. 

Räddningen sägs finnas i en banansort som växer enbart på Madagaskar – den är i nuläget den enda bananväxt som sägs vara resistent mot svampsjukdomen. Problemet är bara att det finns enbart fem mogna träd av den banansorten, vilket har gjort att den banansorten nu hamnat på listan för utrotningshotade arter. 

Forskare och plantbiologer jobbar nu med hjälp av bananträden på Madagaskar, på att ta fram en banansort som är resistent och i och med det immun mot Panamasjukan.

Richard Allen, som jobbar på Royal Botanic Gardens, säger att den resistenta arten kan ha en inbyggd immun mot torka och sjukdomar. 

– Den har inte Panamasjukan i sig, och kan ha genetiska egenskaper som är resistenta mot sjukdomen, säger han till BBC. 

– Men vi det är inte något vi kan få svar på förrän forskning har gjorts på bananarten, något vi inte kan göra förrän den är räddad. 

Sjukdomen angriper bananträdens rötter och torkar ut dem. Så lite som en sjuk frukt kan ödelägga en hel bananodling. Dock är detta scenario inget nytt. Fram till år 1950 var den så kallade Gros Micheal-bananen den dominerande sorten, men denna utrotades fullkomligt efter ett liknande svampangrepp. 

Läs också: Känner du dig seg? Här är 5 livsmedel som gör dig extra trött. Läs även om 25 saker du aldrig ska ha i ditt kylskåp var av banan är en ut av de.

Brukar du äta bananer?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela