Skogsbränder i Grekland.
I Athen, Grekland härjar stora skogsbränder. 50 personer befaras döda. - Foto: Thanassis Stavrakis/TT

Skogsbränder i Grekland - 60 personer har mist livet

Stora skogsbränder härjar i den grekiska huvudstaden Aten. Läget är kritiskt och räddningstjänsten har inte lyckats få kontroll på bränderna. Här är allt vi vet om den pågående situationen.


Skogsbränderna i Sverige har under en längre tid fortsatt att skapa rubriker och läget är fortsatt inte under kontroll. Men det är inte enbart i Sverige som vi har drabbats hårt av värmen och de bränderna som den har medfört. 

I den grekiska huvudstaden Aten härjar nu flera skogsbränder. Över 100 personer befaras skadade och i dagsläget ska närmare 50 personer ha mist livet, rapporterar The Guardian

Det var under måndagen som myndigheterna uppmanade befolkningen som bodde i närheten av bränderna att lämna sina bostäder. Räddningstjänsten hade då snabbt förlorat kontrollen över bränderna efter att starka vindar fått de att sprida sig okontrollerat. 

Bränderna började under måndagen att sprida sig in till bebodda områden och det område som är värst drabbat är semesterorten Mati som ligger cirka tre mil utanför Aten. Ett ögonvittne berättade om förödelsen till den grekiska tv-kanalen Skai TV.

— Mati finns inte längre kvar som stad, jag såg döda människor och totalt förstörda bilar. Jag är bara lycklig att jag lever, berättade ögonvittnet till den grekiska tv-kanalen. 

Branden fortsätter att gäcka räddningstjänsten och det kan ta tid att släcka. En av brandcheferna för den grekiska brandkåren uppmanar människor att lämna sina hem, skriver The Guardian.

— Människor måste lämna sina hem. Man kan inte hantera så mycket rök under så många timmar. Den här situationen är verkligen extrem.

Läget fortsätter att vara kritiskt och det brinner på flera olika ställen i närheten av huvudstaden vilket försvårar räddningsarbete. 

Befinner du dig i Grekland? Kontakta polis och myndigheter för att få information om hur du ska agera. 

Skogsbränderna i Sverige är fortsatt utom kontroll, de här artiklarna ger dig bättre koll på läget

Brandrisken ökar i Sverige - flera nya områden i farozonen

Dramatiska bilderna visar kampen mot skogsbränderna i Sverige

Tänk efter innan du grillar - kan straffas med böter och fängelse

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Befinner du dig i Grekland?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.